Hoofddoeken verbrand tijdens 8M-manifestaties in Madrid

door admin
Hoofddoeken verbrand tijdens 8M-manifestaties in Madrid

Met kreten van "de hoofddoek is onderdrukking, Taliban, klootzak" en "de hoofddoek is niet mijn identiteit", maakte het Collectief van Seculiere Vrouwen uit Islamitische Contexten een krachtig statement tijdens de feministische bijeenkomst in Ma

De vrouwen verbrandden vervolgens al hun hoofddoeken, tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag die jaarlijks op 8 maart wordt gehouden. De demonstratie was een van de twee marsen die plaatsvonden in de hoofdstad. Deelnemers van de andere manifestatie verzetten zich tegen de transwet. De groep vrouwen, oorspronkelijk afkomstig uit islamitische landen, protesteerde tegen het ‘opleggen’ van de hoofddoek en de onderdrukking die de islam oplegt aan vrouwen.

In een gedurfde actie staken de vrouwen midden op straat verschillende hoofddoeken en hijabs in brand. Uit vrees om herkend te worden, verborgen de vrouwen hun gezichten achter maskers om mogelijke wraakacties uit de wereld van de islam te voorkomen.

“Hijab Revolution”

Hun protest maakt deel uit van de wereldwijde ‘Hijab Revolution’ die volgde op de dood van Mahsa Amini. Deze Iraanse vrouw stierf onder mysterieuze omstandigheden nadat ze was gearresteerd omdat ze haar hijab niet correct droeg. De echo’s van haar dood en de daaropvolgende protesten bereikten zelfs het WK voetbal in Qatar, waar het Iraanse team uit solidariteit weigerde hun volkslied te zingen.

“Hoofddoek is geen symbool van vrijheid”

De gewaagde actie van de vrouwen in Madrid draagt bij aan het groeiende koor van stemmen dat oproept om een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen in islamitische samenlevingen. Hun boodschap is duidelijk: de sluier is geen symbool van vrijheid, maar een instrument van onderdrukking dat moet worden afgewezen.

Dit vind je misschien ook leuk