Hooggeëerd bezoek van de Drie Koningen vandaag in heel Spanje

door admin
Hooggeëerd bezoek van de Drie Koningen vandaag in heel Spanje

De hele kerstvakantie hebben kinderen in heel Spanje reikhalzend naar dit moment uitgekeken. De komst van de Drie Koningen Caspar, Melchior en Baltasar op 5 januari. In heel Spanje wuiven ze de allerkleinsten toe vanaf hun uitbundig versierde praalwagens.

Het regent dan ook snoepjes die gretig van de straat worden geraapt door de kinderen die voor dit doel altijd een grote plastic zak meenemen. De Drie Koningen vormen het hoogtepunt van de optochten die in Spanje ‘Cabalgata de los Reyes Magos’ worden genoemd. Deze luiden het einde van de feestdagen in.

Voor Spaanse kinderen hebben de Drie Koningen een betekenis die lijkt op wat Sinterklaas betekent voor kinderen in Nederland en België. De Drie Koningen zijn de bezorgers van cadeaus en de vervulling van wensen. De kerstman rukt ook op in het land, maar nog steeds pakken de meeste Spanjaarden groots uit om de kleinsten in het land juist op 5 januari eens flink te verwennen.

Vervulling van wensen

Omdat kinderen van tevoren hun verlanglijsten hebben opgesteld weten de Reyes Magos precies wat de wensen zijn. Maar voordat de edele heerschappen de cadeaus thuis komen bezorgen, rijden ze eerst in hun koninklijke praalwagens. Hun entourage wordt gevormd door andere wagens die Bijbelse voorstellingen weergeven en muziekbands. In sommige plaatsen zitten de koningen zelfs op kamelen. De Cabalgata in Alcoy (Alicante) wordt beschouwd als de oudste van het land. In vrijwel elk dorp of elke stad van enig formaat vindt deze Cabalgata plaats tussen 4 uur ’s middags en 8 uur ‘s avonds. Daarna spoeden kinderen met hun ouders naar huis om daar te kijken of hun wensen zijn vervuld. Ze leggen de snoepjes, wortels en water neer voor de kamelen in de hoop dat die in de ochtend van 6 januari – een nationale vrije dag en de laatste dag van de kerstvakantie – zijn omgeruild voor cadeaus.

Bijbelse oorsprong

De Drie Koningen waren in lang vervlogen tijden de Drie Wijzen uit het Oosten. Wijs omdat ze erom bekend stonden de toekomst te kunnen voorspellen via hun kennis van de sterren. Op zoek naar het Koningskind volgden zij de heldere ster van Bethlehem en kwamen op 6 januari uit bij de stal waar ze de pasgeboren Jezus in zijn kribbe aantroffen omringd door herders met hun dieren. Caspar bracht mirre om aan te geven dat het leven van Jezus gekenmerkt zou gaan worden door lijden en zijn sterven. Het rode goud van Melchior verwees naar een toekomst als koning der koningen en Balthasar eerde Jezus met wierrook. Volgens de overlevering was Baltasar koning van Arabië, Caspar van India en Melchior heerste over Perzië.

Dit vind je misschien ook leuk