Horeca Spanje maakt zelf hygiëneprotocol en stuurt deze naar regering

door admin
Horeca Spanje maakt zelf hygiëneprotocol en stuurt deze naar regering

Meerdere malen hebben horecagelegenheden de Spaanse regering gevraagd aan welke eisen zij moeten voldoen zodra hun deuren weer open mogen voor klanten sinds de lockdown van 14 maart. Omdat een concreet antwoord vanuit de autoriteiten uitbleef, besloten werkgeversorganisaties van de horeca, samen met organisaties Aecoc en Fiab, zelf een protocol met hygiëne- en gezondheidsmaatregelen samen te stellen. Deze week stuurden ze dit voorstel vanuit het ICTE naar de Spaanse regering, zo schreef nieuwssite Vozpopuli.com vanochtend.

Horeca Spanje stelt maximale capaciteit op maat voor

De regering meldde eerder deze week dat restaurants op het terras een maximale capaciteit van 30 procent aankunnen om te blijven voldoen aan de voorzorgsmaatregelen. In het protocol meldt de horeca dat dit onvoldoende is om te blijven bestaan. De horeca stelt een ‘variabele capaciteit’ voor waar per gelegenheid goed wordt gekeken naar de onderlinge afstanden tussen tafels en klanten en waar diverse maatregelen worden toegepast om meer mensen veilig op het terras te laten zitten.

Minimale afstand van 1 meter

De eerder besproken veiligheidsschermen zijn volgens de bedenkers van het protocol niet nodig als de onderlinge afstand in acht wordt genomen. Conform de voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie is een onderlinge afstand van minimaal 1 meter voldoende. Tafels worden 1,5 meter uit elkaar geplaatst en alleen als het personeel niet de minimale afstand kan bewaren, dan dienen zij gezichtsmaskers te dragen tijdens hun werk.

Bescherming personeel en klanten

Ook wordt in het protocol gesproken over een omkleedruimte voor het personeel om voor en na hun dienst van kleding te wisselen. Werkkleding kan dan in een afgesloten plastic zak worden achtergelaten om gewassen te worden. Ook dient hier – net als in de zaak en op het terras– voldoende desinfecterende zeep aanwezig te zijn.

In het protocol wordt ook vermeld dat het gebruik van menukaarten wordt afgeraden om besmetting middels dit soort voorwerpen te voorkomen. In plaats daarvan kan het menu digitaal worden gepresenteerd middels borden of dat gasten via hun eigen telefoon een QR-code scannen en vervolgens een keuze kunnen maken.

Dit is voor horecagelegenheden een eerste stap om hun deuren weer te openen. Het protocol dient echter nog wel goedgekeurd te worden door het Ministerie van Volksgezondheid, de autonome regio’s en de vakbonden.

Dit vind je misschien ook leuk