Hotel Madrid aangeklaagd wegens ‘seksistische en achterhaalde’ uniformen

'Seksistisch en achterhaald

door Else BeekmanElse Beekman
seksistische uniformen

De Spaanse vakbond CCOO heeft een klacht ingediend tegen Hotel The Palace Madrid. Volgens de vakbond dwingt het hotel vrouwelijke medewerkers om uitsluitend rokken met split of jurken met decolletés te dragen. Dit zou in strijd zijn met het recht op gelijkheid en non-discriminatie op basis van geslacht.

CCOO stelt in een persbericht dat de hotelleiding vrouwelijke werknemers verplicht minstens een jaar lang alleen rokken of jurken te dragen. Opvallend is dat het hotel net een omvangrijke renovatie heeft ondergaan om het historische en oorspronkelijke imago van het hotel te herstellen. De greep naar de nieuwe uniformen lijken dan ook een stap terug in de tijd. CCOO merkt op dat het hotel vergeten lijkt te zijn dat de samenleving sinds 1912 wel is geëvolueerd.

De vakbond ziet de uniformen als ongerechtvaardigde discriminatie, die de individuele vrijheid beperkt en vrouwen in een kwetsbare positie brengt. Daarom heeft de vakbond aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen het kledingbeleid, dat zij bestempelen als “seksistisch en achterhaald”. Vooral receptionistes worden getroffen door de regel: zij moeten rokken met een split dragen. Kamermeisjes en schoonmaaksters krijgen strakke jurken met een diep decolleté voorgeschreven.

Veiligheidsrisico’s van seksistische uniformen

Naast discriminatie wijst CCOO ook op de veiligheidsrisico’s van de nieuwe uniformen. Kamermeisjes moeten tijdens hun werk vaak bukken en strekken, wat lastig is met beperkende kleding. Volgens CCOO belemmert de kleding de uitvoering van hun taken en verhoogt deze het risico op seksuele intimidatie.

De vakbond beweert dat de wettelijke personeelsvertegenwoordigers van het hotel al vanaf het begin waarschuwden voor de mogelijk illegale maatregel. Meerdere verzoeken aan de hotelleiding om het beleid te heroverwegen bleven echter onbeantwoord.

Reactie van Hotel Palace

Na de ophef heeft Hotel Palace Madrid laten weten de situatie te evalueren. Een woordvoerder van het hotel verklaarde tegenover persbureau Europa Press dat ze overwegen om alternatieven te bieden aam werknemers die daar om vragen. Ook zegt het hotel open te staan voor de mening van het personeel.

Strijd voor gelijkheid op de werkvloer

De klacht kwam vlak voor Internationale Vrouwendag (8 maart), een moment waarop de aandacht wordt gevestigd op gendergelijkheid op de werkvloer. CCOO benadrukt dat het zich blijft inzetten tegen seksisme en noemde de beslissing van het hotel “obsceen en denigrerend”.

Het is niet de eerste keer dat er in Spanje klachten kwamen over werkkleding. Een opmerkelijk voorbeeld vond plaats binnen de Guardia Civil in 2016. Vrouwelijke agenten klaagden toen over het ontbreken van kogelwerende vesten die waren ontworpen voor het vrouwelijke lichaam. Dat leidde tot beschuldigingen van seksisme binnen het korps. In 2023 lag een burgemeester nog onder vuur vanwege het schenken van seksistische cadeaus aan zijn personeel. Het gemeentebestuur van Albondón besloot de mannen een fles likeur te schenken en de vrouwen een mok met een schoonmaakdoek.