Huizenprijzen aan Spaanse kust voor het eerst in vijf jaar gedaald

door admin
Huizenprijzen aan Spaanse kust voor het eerst in vijf jaar gedaald

Nadat de huizenprijzen aan de Spaanse costa’s vijf jaar op rij bleven stijgen, zullen deze dit jaar naar verwachting met 7% dalen ten opzichte van het vorig jaar. De huurprijzen van vakantiewoningen daarentegen zijn als gevolg van de coronacrisis gestegen.

Dat blijkt uit een analyse van vastgoedadviesbureau RR de Acuña & Asociados. Vorig jaar werd een appartement van 90 vierkante meter nog verkocht voor 153 duizend euro, deze zomer hoeft daar gemiddeld nog maar 142,29 duizend euro voor worden neergeteld. 

Huizenmarkt niet hersteld van vorige economische crisis

Ondanks dat de prijzen van vakantiehuizen de afgelopen jaren bleven stijgen, waren deze nog niet terug op het niveau van vóór 2008. Vorig jaar lagen de huizenprijzen nog steeds 17% lager dan voor de economische crisis van tien jaar geleden. Nu zullen de huizenprijzen per gemeente verschillen en sterk afhankelijk zijn van de lokale arbeidsmarkt en dan met name die binnen de toeristische sector, de sector die de grootste gevolgen ondervindt van de coronapandemie.

De helft van alle tweede huizen die aan buitenlanders worden verkocht in Spanje, ligt in de regio’s Alicante, Valencia, Málaga en de Balearen. Ook voor aanvang van de coronapandemie was hier het aanbod aan woningen al groter dan de vraag. Waarschijnlijk heeft ook de aankomende Brexit een negatieve invloed gehad op de Spaanse vakantiehuizenmark en zal het nog enige tijd duren voordat er weer vertrouwen is om in een huis in Spanje te investeren. Naar verwachting zullen de prijzen in deze gebieden dalen met 6 tot 7%. Voor nieuwbouwwoningen is de prijsdaling minder groot, deze zal naar verwachting zo’n 2 tot 4% zijn. 

Appartement huren deze zomer duurder

Terwijl een huis kopen wellicht aantrekkelijker wordt, zijn de huurprijzen voor vakantiewoningen door de coronacrisis juist gestegen met gemiddeld 3% ten opzichte van 2019. In de maanden juli en augustus moet voor een appartement gemiddeld 775 euro per week worden betaald. Verondersteld wordt dat de eigenaren zelf de zomer in het appartement door willen brengen, waardoor er minder aanbod is en de prijzen als gevolg daarvan stijgen. Een appartement direct aan het strand in Benidorm zal naar verwachting deze zomer tussen de 10 en 20% duurder zijn. Dat geldt ook voor locaties als Marbella, Isla Canela en Almuñecar. De hogere huurprijs voor een appartement geldt echter niet voor alle Spaanse costa’s; volgens vastgoedtaxatiebedrijf TecniTasa zal de huurprijs in onder andere Cadaqués, Jávea, Cullera en Blanes juist 10 tot 20% lager zijn ten opzichte van het vorig jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk