Hypotheken in Spanje die nu worden herzien, stijgen met 54 procent

door admin
Hypotheken in Spanje die nu worden herzien, stijgen met 54 procent

De Euribor sloot eind februari op 3,533%, het hoogste niveau sinds november 2008. Bovendien zonder enig teken van het bereiken van een plafond, met alle gevolgen van dien voor de koopkracht van huishoudens.

Zo’n vier miljoen huishoudens in Spanje zullen in deze eerste maanden van 2023 hun hypotheekbetalingen herzien. Dat blijkt uit berekeningen van de Bank van Spanje. Wie het deze maand maart moet doen, ziet het maandbedrag met 54% toenemen. Dat wil zeggen, een gezin dat tot vandaag 600 euro hypotheek betaalde, kan rekenen op een nieuw maandbedrag van 924 euro.

Aanval op bestedingsruimte van huishoudens

“Deze stijging zal een directe aanval betekenen op de bestedingsruimte van de Spaanse huishoudens”, waarschuwt Rafael Moral, hoofd van Hipoo’s afdeling voor hypotheekanalyse in El Mundo. Volgens een andere financiële vergelijker zal de verhoging van de vergoedingen die deze maand worden herzien, zich vertalen in ongeveer 300 euro meer per maand (iets meer dan 3.500 euro per jaar). “Hoewel het afhankelijk van de voorwaarden van de bijgewerkte lening, kan het hoger zijn”, zo waarschuwen ze.

Bekijk ook: Euribor op hoogste waarde sinds 2008

De Euribor stijgt sneller dan verwacht als gevolg van de renteverhoging die de Europese Centrale Bank (ECB) in de zomer heeft ingezet om de inflatie in bedwang te houden. Een jaar geleden, in februari 2022, stond de Euribor negatief op -0,335%.

Stijging tot wanneer?

De vorige week vrijgegeven slechte inflatiecijfers voor Spanje (6,1%) en Frankrijk (6,2%), met de hoogste maandelijkse stijging sinds 1978 en met een nieuw record voor de kerninflatie in het geval van Spanje, voorzien geen trendbreuk in de strategie van Europa. Deskundigen gaan ervan uit dat de Euribor de komende maanden verder zal stijgen en in maart de 4% zal raken of zelfs overschrijden.

Miquel Riera waarschuwt dat de Euribor maart zal afsluiten op bijna 4% of zelfs meer. Riera is specialist hypotheken bij HelpMyCash. “De Euribor, die de gemiddelde rente op interbancaire leningen vertegenwoordigt, ligt meestal tussen de 0,5 en een procentpunt boven de ECB-rente”, waarschuwt hij.

Hoewel de ECB in juni begon met haar renteverhogingen, merken nu, in de eerste maanden van 2023, meer mensen de neveneffecten ervan. De meeste financiële entiteiten voeren namelijk nu de jaarlijkse herziening van de variabele hypotheken door die zij nog hebben lopen.

54% meer

En juist die stijging is meer dan fors: voor een variabele hypotheek van 150.000 euro op 25 jaar met een verschil van Euribor +1% werd begin 2022 bijvoorbeeld een maandtermijn van 533,31 euro betaald. Ben je echter deze maand aan de beurt bent om te herzien dan loopt je maandbedrag volgens berekeningen van Hipoo op tot 819,34 euro. Dat is ongeveer 54% meer.

600 euro per maand meer bij gemiddelde hypotheek

Dat is bij een gemiddelde hypotheek – de INE stelt die vast rond de 149.000 euro – maar als het verschuldigde bedrag hoger is, geldt dat logischerwijs ook voor de verhoging: voor een hypotheek van 300.000 euro op 30 jaar zal de rekening ongeveer 600 euro stijgen tot ongeveer 7.250 euro extra per jaar.

Dit vind je misschien ook leuk