"Iberdrola leegt waterreservoirs tijdens droogte"

door admin
"Iberdrola leegt waterreservoirs tijdens droogte"

In de eerste drie maanden van 2023 zijn 600 miljard liter water in de Iberdrola-reservoirs in het Taagbekken vrijgegeven. Europarlementariër Idoia Villanueva van Podemos heeft om uitleg gevraagd aan de Europese Commissie.

Ze verzocht de Europese Commissie schriftelijk te beslissen of het legen van reservoirs door Iberdrola in strijd is met de Kaderrichtlijn Water. Volgens verschillende media zou Iberdrola in de eerste drie maanden van 2023 tot 600.000 miljoen liter water uit de Extremadura-reservoirs in het Taagbekken hebben geleegd om waterkracht op te wekken en zijn winst te vergroten.

Voorkomen dat energiebedrijven klimaatrampen verergeren

Rekening houdend met het feit dat een groot deel van Europa, en met name Spanje, te kampen heeft met een ernstige droogte, heeft Villanueva de Europese Commissie ook gevraagd hoe zij ervoor wil zorgen dat energiebedrijven klimaatrampen niet verergeren en “hoe zij speculatie met water gaat bestrijden om goed beheer en eerlijke toegang tot de hulpbron te garanderen”.

“Schokkend”
 
“Het is niet de eerste keer dat Iberdrola reservoirs leegt tijdens een droogte, maar nu de opeenvolging van hoge temperaturen, het gebrek aan regen en de geaccentueerde droogte van de grond de gewassen en de toegang tot water in gevaar brengen, is het schokkend om te zien dat Iberdrola gedurende de eerste drie maanden van 2023 zijn beleid heeft gehandhaafd om reservoirs te legen, zoals die van Alcántara, Gabriel y Galán of Valdecañas”, zei Villanueva. “Alleen in de afgelopen week zou er 46.000 miljoen liter zijn geleegd.”

Iberdrola eerder beschuldigd

Iberdrola werd in 2021 er eveneens door verschillende gemeenten in Spanje van beschuldigd stuwmeren te legen voor eigen gewin. Zo werd in Zamora een stuwmeer in ongeveer vier maanden geleegd van ongeveer 95% van de capaciteit tot 12% als gevolg van twee scherpe dalingen in april en in juni. 

Destijds ondertekenden 16 burgemeesters van het getroffen gebied een document gericht aan de Europese commissarissen met verantwoordelijkheden op het gebied van Milieu en de Green Deal om “de misbruikpraktijken” van het elektriciteitsbedrijf en de effecten ervan op de inwoners, ecosystemen en de economie an deze zeer kwetsbare plattelandscontexten te verifiëren”.

Boetes

Minister Ribera van milieu noemde de praktijk van het ongeoorloofd ledigen van de stuwmeren van Ricobayo en Valdecañas om zo van de hoge elektriciteitsprijs te profiteren ‘schandalig’. Naar aanleiding van deze praktijken is het bedrijf onderzocht. In september van dat jaar kregen Iberdrola, Naturgy en Endesa boetes opgelegd vanwege het legen van vier reservoirs.

Dit vind je misschien ook leuk