Ikea kondigt enorme investering in zonne-energie in Spanje aan

door admin
Ikea kondigt enorme investering in zonne-energie in Spanje aan

De Zweedse groep heeft al laten weten wat ze gaan doen en wanneer ze van plan zijn dit initiatief af te ronden. Via Ikea’s investeringsdivisie Ignka Group zal IKEA meer dan 100 miljoen euro in Spanje investeren voor de aankoop van vijf zonne-energieprojecten die naar verwachting in 2023 operationeel zullen zijn.

Deze investering in zonne-energie maakt deel uit van een alliantie met Enerparc. Hierin volgt ook een investering in Duitsland voor de aankoop van nog eens vier zonneparken. In totaal zal de capaciteit van Spanje ongeveer 140 MW bedragen, met een geschatte productie van 260 GWh per jaar.

Bekijk ook: Rijkste man ter wereld wil dat Spanje zonne-energie voor heel Europa levert

Investeren in Spanje in zonne-energie is een mooie kans

Dit is Ikea’s eerste grote investering in zonne-energie in Spanje. De vijf projecten zullen worden verdeeld over de Valenciaanse Gemeenschap, Andalusië en Castilla La Mancha. Het plan is om tussen eind 2022 en begin 2023 met de bouw te beginnen en volgend jaar operationeel te zijn. In totaal verwacht Ikea de bouw in ongeveer 6 maanden af ​​te ronden.

De productie van deze zonneparken staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 65.000 Spaanse woningen, zoals het bedrijf zelf beschrijft. Het doel is om tegen 2030 het hele bedrijf hernieuwbare energie te laten gebruiken. En volgens wat Ikea zelf zegt, zal de zonne-energie die met deze vijf zonneparken wordt geproduceerd, gelijk zijn aan alles wat hun winkels verbruiken.

Ignka Group heeft tot op heden 10 zonneparken en 935.000 zonnepanelen op de daken van winkels en magazijnen. Op dit moment bedroeg de investering in zonne-energie in Spanje ongeveer 11 miljoen euro. Deze werden besteed aan het plaatsen van zonnepanelen op alle winkels. Het resultaat, zoals beschreven door Ikea, is dat 85,2% van de energie die in Spanje wordt verbruikt, hernieuwbaar is. 

Begin vorig jaar verzekerde Elon Musk dat Tesla’s zonnedak rond deze tijd in Europa zou aankomen, maar dat is nog niet gebeurd. 

Spanje kan heel Europa voorzien van zonne-energie

Dinsdag werd een uitspraak van Musk trendig-topic – iets dat wel vaker gebeurd  toen hij Spanje het volgende advies gaf. Elon Musk vindt dat Spanje nog meer moet investeren in zonne-energie en dat het land het in zich heeft om heel Europa te kunnen voorzien van energie. Ook deze uitspraak van Musk was van invloed op de beurs: Vlak na zijn tweet behoorden duurzame energiebedrijven tot de grootste stijgers op de Spaanse beurs.

Dit vind je misschien ook leuk