Illegale raveparty zet Spaans dorp op z’n kop

door admin
Illegale raveparty zet Spaans dorp op z’n kop

Op vrijdag 30 december kwamen de eerste auto’s en caravans met feestgangers aan. Zij bouwden in de nacht van zaterdag op zondag in rap tempo een kleine nederzetting op – zo’n 3 km van de dorpskern verwijderd. Kampeerterreinen, tenten, verschillende podia, luidsprekers en verlichting: een afgezwakte versie van het bekende Burning Man in Nevada. Het inwonersaantal van het dorp verdubbelde meteen”, vertelt Fernando Álvarez, burgemeester van La Peza. “Ondanks de ‘chaos’ is het een redelijk goed georganiseerd event”.      

Aankondiging van de rave via de socials 

De raveparty werd via versleutelde berichten gecommuniceerd en op de socials aangekondigd. Rogério Dirruba, een Braziliaanse DJ met de artiestennaam Killabomb, deelde zaterdag 31 december een foto van het event op zijn Instagram-profiel. De rave was toen al 24 uur aan de gang. Hij nodigde iedereen uit om op zondag 1 januari naar de rave te komen. “Vannacht was het wat koud, maar de sfeer zit er inmiddels goed in. Als je in Spanje bent en langs wilt komen, stuur me een bericht en ik stuur je de locatie”, aldus Killabomb.

Verkeersoverlast in het dorp  

De wegen en omliggende huisjes in La Peza zijn er niet op toegerust om in één klap 400 voertuigen te verwerken. Dat was de hoeveelheid waarmee het al gauw te kampen kreeg. Zeker de zwaardere voertuigen, volgeladen met speakers en generatoren, vormden een probleem. Een groep Nederlandse jongeren reed zich finaal klem tussen twee huizen in het dorpje: de vrachtwagen paste niet door het smalle straatje. Acht uur later zouden ze uit hun benarde positie ‘bevrijd’ worden. “Los van de forse verkeersoverlast is het vooralsnog relatief rustig verlopen”, aldus Fernando Álvarez.

Van de organisatie geen spoor te bekennen

De autoriteiten hebben de organisatoren van het feest niet weten vast te stellen. “Er is geen vergunning voor dit feest, geen evacuatieplan en geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. We zoeken daarom de organisatoren, zodat we ze aansprakelijk kunnen stellen”, melden de veiligheidsdiensten.

Permanent toezicht maar geen ontruiming  

Sinds afgelopen vrijdag, kort nadat de eerste feestgangers arriveerden, is de Guardia Civil permanent aanwezig op het terrein. Ze controleren met een dertigtal agenten de toegang en houden het gebied – samen met lokale veiligheidsdiensten – nauwlettend in de gaten. Boven het gebied circuleert een helikopter en op land controleert de politie op rijden onder invloed. Verdovende middelen worden door drugshonden opgespoord.

“Onze zichtbaarheid heeft een ontmoedigend effect op potentiële feestgangers gehad. Van de ruim 4500 ‘genodigden’ hebben er een hoop besloten toch maar niet te komen”, aldus de veiligheidsdiensten. Op de socials luidden de comments: “Ik ga niet, er is daar te veel politie”.

Toch veegt de Guardia Civil het terrein nog niet ‘schoon’. Zo een actie zou contraproductief uit kunnen pakken. “Het feest verloopt vooralsnog vreedzaam, zonder geweld of ordeverstoringen. Er heerst een gemoedelijke sfeer”. 

Zo snel als het begon, eindigt het ook

Na 6 dagen is het ‘illegale feest’ in La Peza tot een einde gekomen. Op donderdag 5 januari, wisten de organisatoren die het event in een paar uur wisten op te bouwen, net zo vlug weer af te breken.

Ondanks de verstoring die zo’n groot feest had kunnen veroorzaken voor zo’n klein dorp in Granada, waren de meeste bewoners blij met de rave en de vriendelijkheid van de aanwezigen. Sommigen bewoners namen zelfs deel. De raveparty bood de dorpelingen een tot dat moment onbekend panorama. Uiteindelijk zorgde de politie er toch voor dat het geen eeuwigdurende rave zou worden.

Dit vind je misschien ook leuk