IMF waarschuwt: Spaanse inflatie blijft rond de 4 procent in 2024

door admin
IMF waarschuwt: Spaanse inflatie blijft rond de 4 procent in 2024

Dit komt in een klimaat van wereldwijde economische vertraging. Het FMI heeft de groeiverwachtingen voor de Spaanse economie naar beneden bijgesteld. Waar eerder een groei van 2,5% voor dit jaar werd verwacht, voorspelt het fonds in haar herfstprognose nu een groei van slechts 1,7% voor het komende jaar. Deze afkoeling wordt toegeschreven aan de algemene economische vertraging in Europa, veroorzaakt door hogere rentetarieven en economische stagnatie in Duitsland.

Eind september waarschuwde de Spaanse Bank ook al voor een hogere inflatie dan verwacht voor dit jaar en volgend jaar.

Positief nieuws voor de arbeidsmarkt

Ondanks deze sombere vooruitzichten is er ook goed nieuws. De werkloosheid in Spanje zal naar verwachting dalen tot 11,3% in het komende jaar. Dit vormt een positieve noot in een overigens gemengd economisch beeld.

Inflatie in vergelijking met andere Europese landen

Hoewel de Spaanse inflatie dit jaar lager zal zijn dan het gemiddelde van 4,6% voor geavanceerde economieën, waarschuwt het FMI dat de inflatie volgend jaar naar verwachting zal stijgen naar 3,9%. Dit is hoger dan de inflatieverwachtingen voor grote Europese economieën zoals Duitsland, Frankrijk en Italië, die respectievelijk 3,5%, 2,5% en 2,6% bedragen voor 2024.

Strikter monetair beleid

De FMI merkt op dat de vertraging in de meeste landen van de eurozone deels te wijten is aan een strikter monetair beleid dat nodig is om de inflatie onder controle te krijgen. De effecten van dit beleid zijn echter ongelijk verdeeld over de verschillende landen.

Lees ook: Stijgende diesel- en benzineprijzen drukken op de Spaanse portemonnee

Dit vind je misschien ook leuk