In deze Spaanse steden betaal je het minst en het meest voor een dagmenu

door Else BeekmanElse Beekman
dagmenu

Genieten van een menu del día, ofwel het dagmenu, is in Spanje iets heel gewoons. Vooral voor mensen die buitenshuis werken en tijdens de werkdag weinig tijd hebben. Ideaal om hun maag te vullen voordat ze verder gaan met hun taken.

Een onderzoek, uitgevoerd door Edenred en Hostelería España in 2023, toont aan in wat de gemiddelde prijs in  Spaanse steden is van een dagmenu. Het onderzoek wil vooral laten zien hoe de prijs van het dagmenu in Spanje sinds 2016 door de jaren heen, en vooral na corona, is veranderd.

De prijs van menu’s is sinds 2016 langzaam gestegen en kostte dat jaar gemiddeld 11,7 euro. Daarna steeg de prijs naar 12,8 euro in 2022 en uiteindelijk naar 13,2 in 2023. Opvallend is dat een groot deel van de restaurants de prijs van hun menu’s vorig jaar niet heeft verhoogd.

Duurste en goedkoopste steden

Volgens het onderzoek is Barcelona de stad waar het je het meest betaalt voor een dagmenu. De gemiddelde prijs is er 14,7 euro. Madrid komt vlak na de Catalaanse stad met 14,5 euro. Bilbao komt op de derde plek met afgerond 14 euro. De goedkoopste steden zijn Valencia met 12,7 euro en Sevilla met 12,3 euro. In  Las Palmas de Gran Canaria betaal je gemiddeld 11,9 euro voor een dagmenu.

Geleidelijke prijsstijging dagmenu

Het menu van de dag is sinds 2016 langzaam duurder geworden. Het kostte dat jaar gemiddeld 11,7 euro. Daarna steeg de prijs naar 12,8 euro in 2022. In 2023 kostte het 13,20 euro. Uit het onderzoek blijkt verder dat van de ongeveer 1.400 restaurants die meededen aan het onderzoek, 24% aangaf dat ze hun prijzen niet hadden verhoogd. Dit kwam veel Spanjaarden goed uit, vooral na de moeilijke situatie na corona.

76% van de restaurants verhoogde de prijzen wel. Van deze bedrijven gaf 26,5% aan dat ze hun prijzen met 0 tot 5% hadden verhoogd. Bij 30,8% was dit tussen 6 en 10%. 10,1% verhoogde de prijzen met 11-15% en tot slot verhoogde 8,7%  de prijzen met 15 tot 30%.