Aantal drugsboten langs Andalusische kust blijft toenemen, nieuwe route via Almería

door Elize van Loon
Alboran Sea, the epicentre of recent seismic activity and 2000 earthquakes

De patrouilleboten van de Guardia Civil en de Spaanse marine hebben in de eerste vier maanden van het jaar 558 speedboten waargenomen in het gebied van de Straat van Gibraltar en de Andalusische kust. Het aantal drugsboten blijft er toenemen, ook kiezen ze vaker een andere route dan de Straat van Gibraltar. Dit meldden officiële bronnen van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het grote aantal snelle boten dat sinds het begin van het jaar is gesignaleerd, laat een explosieve groei zien. Drugshandelaren gebruiken deze speedboten, waarvan het gebruik in Spanje sinds 2018 verboden, steeds vaker. Ze vervoeren er niet alleen drugs mee vanaf de Marokkaanse kust, maar zetten er incidenteel ook illegale immigranten mee over. Bemanningsleden kunnen vaak ongestraft te werk gaan door het gebrek aan technische middelen van de Guardia Civil om drugsboten op te sporen.

Opblaasbare boten, go-fast boten en illegale immigranten

Het gaat om opblaasbare boten, tot 18 meter lang, die 20 mensen en 3.000 kilo drugs kunnen vervoeren. Ze zijn uitgerust met twee of vier krachtige motoren die 50 liter brandstof per uur verbruiken. Ze kunnen een snelheid van 130 kilometer per uur bereiken, waardoor ze vaak in achtervolging kunnen vluchten. Tussen januari en april voerde de Guardia Civil 419 waarnemingen uit van deze schepen langs de Andalusische kust.

 Daarnaast ontdekten patrouilleboten van de marine 139 keer een go-fast boot. In de afgelopen maanden heeft de Guardia Civil de bewaking rond het eiland Alborán  geïntensiveerd. Dat was nodig door de toename van de activiteit van dit soort illegale vaartuigen. Eind februari ontdekte de Guardia Civil de aankomst van 198 illegale immigranten op dit eilandje, nauwelijks 600 meter lang, halverwege de kust van Marokko en Almería.

Toename van aantal drugsboten

De aanwezigheid van narcoboten is enorm toegenomen, vooral sinds minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska in september 2022 besloot om het OCON-Sur eliteteam van de Guardia Civil, dat talloze successen had geboekt in de strijd tegen drugshandel in de Campo de Gibraltar, op te heffen.

Gebrek aan middelen bij de politie

De toegenomen druk bij de politie in de Straat van Gibraltar heeft ervoor gezorgd dat de routes van de snelle boten zich in de richting van Almería hebben verplaatst. De Guardia Civil beschikt vaak niet over de nodige middelen om de narcoboten op te sporen. Zo blijft de Middellandse Zee een van de belangrijkste routes waarop hasj uit Marokko het schiereiland binnenkomt.

Netwerk ontmanteld

Ondanks deze problemen hebben Spanje en Portugal afgelopen april een van de grootste netwerken van narcoboten ontmanteld. Tijdens een gezamenlijke operatie namen ze 10 boten, 4.000 kilo hasj en 627 kilo cocaïne in beslag.

De zogenaamde Operatie Grajuela werd uitgevoerd door de Nationale Politie, de Guardia Civil, het Korps Douanetoezicht en de Portugese Gerechtelijke Politie. Het netwerk opereerde vanuit Lissabon, hoewel de belangrijkste leiders uit Sanlúcar de Barrameda kwamen. In totaal werden 19 mensen gearresteerd.

Dit vind je misschien ook leuk