Na een tijdelijke daling tot 1,9 procent in juni, dat is lager dan het doel van 2 procent van de Europese Centrale Bank, zit de consumentenprijsindex (IPC) nu alweer drie maanden op rij in de lift. De huidige stijging kan een signaal zijn dat de IPC ook in de komende maanden nog verder omhooggaat nu met name brandstof steeds duurder wordt.
Kerninflatie
Als echter gekeken wordt naar de zogeheten kerninflatie, dat is de stijging van de prijsindex waarbij kosten van voedingsmiddelen, brandstof en energie buiten beschouwing blijven, is er juist sprake van een daling van 0,3 procent vergeleken met een jaar geleden en komt deze uit op 5,8 procent. Dat is het laagste percentage sinds juni 2022. Daarmee is er een dalende lijn van deze kerninflatie waarneembaar die naar alle waarschijnlijkheid doorzet, wat een belangrijk signaal is omdat de kerninflatie een stabieler beeld geeft dan de IPC.
Brandstof en elektriciteit hebben grote invloed op IPC
De prijsindex inclusief voedingsmiddelen, brandstof en energie is in september echter op z’n hoogst sinds april van dit jaar toen deze nog 4,1 procent was in Spanje. Het INE heeft de verhoogde IPC nog niet naar productgroep ingedeeld (details publiceert het INE op 13 oktober), maar duidelijk is wel dat de hogere elektriciteitsprijs vergeleken met een jaar geleden en ook, zij het in mindere mate, de al genoemde verhoogde brandstofprijs, van grote invloed zijn.
Regering blijft positief
Deskundigen voorspellen dat de IPC nog zeker tot het einde van het jaar zal blijven stijgen omdat de energie-inflatie naar verwachting nog zal toenemen. De Fundación de las Cajas de Ahorras (Funcas) voorspelt dat de inflatie in december oploopt tot 4,9 procent, met een significante stijging in oktober. Ondanks deze ontwikkeling benadrukte het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie donderdag dat Spanje al meer dan een jaar tot de landen van de Eurozone behoort met de laagste inflatie en de grootste economische groei.
Ook liet minister Nadia Calviño van voornoemd ministerie weten dat het economisch beleid van deze regering “de concurrentiepositie van Spaanse bedrijven stimuleert, hun marktaandeel helpt vergoten en werkt aan de stijging van koopkracht en salarissen”.