Inflatie Spanje gestegen door hogere prijzen levensmiddelen

door admin
inflatie levensmiddelenprijzen

De Consumentenprijsindex (CPI) in Spanje steeg in april tot 3,3%. Dat is een tiende hoger dan in maart, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek INE. De kerninflatie (inflatie zonder dat de levensmiddelenprijzen en die van energie worden meegewogen) daalde daarentegen met vier tienden, tot 2,9%. Dat is het laagste niveau sinds januari 2022.

De inflatie voor levensmiddelenprijzen steeg tot 4,7%, vier tienden hoger dan de maand ervoor. Deze stijging komt vooral door hogere prijzen voor fruit, peulvruchten en groenten, na een daling in dezelfde maand van 2023. Verder stegen de woningprijzen op jaarbasis met 2,5 procentpunten tot 4%. Volgens INE is dat te wijten aan de stijgende gasprijzen, tegenover een daling in april vorig jaar.

Levensmiddelenprijzen

Het tempo van de prijsstijgingen in supermarkten en winkels is wel met bijna een kwart verlaagd ten opzichte van het maximum van 16,6% dat in februari vorig jaar werd bereikt. Deze matiging van de voedselinflatie is vooral relevant voor huishoudens met een lager inkomen. Naarmate men minder verdient, vertegenwoordigen aankopen in supermarkten of winkels een hoger percentage van de totale uitgavennaarmate. Dit is waar de voornaamste zorg ligt. Om deze reden blijft de BTW-verlaging op basisvoedingsmiddelen voorlopig van kracht tot juni, samen met kortingen op het openbaar vervoer.

Prijsdalingen

Ondanks de algemene prijsstijging waren er ook sectoren waar prijzen zijn gedaald en die daarmee een negatieve invloed hadden op de inflatie. Hieronder recreatie en cultuur, met een jaarlijkse inflatie van 2,2% (1,6 procentpunt lager dan vorige maand), voornamelijk door dalende prijzen van vakantiepakketten. Ook de inflatie in de horeca daalde tot 4,8%, zeven tienden lager op jaarbasis, dankzij kortingen op vakantiepakketten en accommodatie.

Stijgende lijn inflatie zet door

De CPI op jaarbasis steeg in april voor de tweede opeenvolgende maand, waarbij de inflatie bijna het niveau bereikte waarmee het jaar begon (3,4%), na een stijging van vier tienden in maart. Deze trend zet de stijgende lijn van de inflatie voort. De kerninflatie daalde in april met vier tienden tot 2,9%, het laagste niveau sinds januari 2022 en de eerste keer sinds november 2022 dat deze lager is dan de algemene CPI.

Hogere kleding- en schoeiselprijzen

De maandelijkse variatie van april ten opzichte van maart bedroeg 0,7%. Vooral aangezwengeld door hogere prijzen voor kleding en schoeisel vanwege de nieuwe lente-zomercollectie (een stijging van 7,1%). Ook prijzen voor accommodatie en voedsel in bijna alle categorieën stegen, maar met name die van fruit, peulvruchten, groenten, vlees, en vis en zeevruchten.

Regionale verschillen

Op regionaal niveau was de CPI het hoogst in Galicië (3,7%), de Balearen en Castilla-La Mancha (3,5%) en het Baskenland, Extremadura en Ceuta (3,4%). De inflatie is hier overal boven het nationaal gemiddelde. De laagst geregistreerde CPI’s zijn te vinden in Andalusië, Aragón, Asturië, de Canarische Eilanden, Castilla y León, Catalonië en de Comunidad Valenciana. Deze regio’s zaten allemaal op het nationale gemiddelde van 3,3%.

Dit vind je misschien ook leuk