Innovatief project moet inwoners lokken naar prachtig dorp in provincie Málaga

Betaalbare huizen, natuur, cultuur en banen

door Elize van Loon
ontvolking, Alfarnate

Veel Spaanse gemeentes op het platteland hebben te maken met leegloop. Dat geldt ook voor een aantal dorpen in de provincie Málaga. Een van de die dorpen probeert nieuwe inwoners aan te trekken door middel van een innovatief project: ‘Holapueblo’. Dit initiatief brengt ondernemers samen die een bedrijf willen opzetten in gemeenten die ontvolkt dreigen te raken.

Het gaat om het dorp Alfarnate, op 55 kilometer van Málaga. In het verleden leefde deze gemeente van de primaire sector, met een focus op landbouw en veeteelt. Nu groeien er pistachenoten, appels, olijven en de Alfarnate-kers, die zijn naam geeft aan een plaatselijk festival.

Innovatief project

Holapueblo is een initiatief van Redeia, IKEA en AlmaNatura. Het doel ervan is om de leegloop van het Spaanse platteland tegen te gaan. In Spanje zijn er 100 gemeenten beschikbaar voor dit initiatief, allemaal met minder dan 5.000 inwoners en met goede woon- en werkomstandigheden voor mensen die een nieuwe weg in hun leven willen inslaan.

Het innovatieve project is nu aan zijn vijfde editie toe en heeft als doel om mensen met een verlangen om op het platteland te wonen en te werken in contact te brengen met dorpen met een lage bevolkingsdichtheid en zo economische en sociale activiteit in deze dorpen te genereren.

Betaalbare huizen, op 55 kilometer van Málaga

Als je in de provincie Málaga in een dorp wilt wonen waar huisvesting betaalbaar is, dan is Alfarnate een goede optie. Het dorp heeft 1.039 inwoners en er staan momenteel 27 woningen te koop met berging en garage vanaf 75.000 euro. De huizenprijzen variëren van 35.000 tot 180.000 euro. Volgens Holapueblo variëren de huurprijzen van 250 tot 350 euro per maand.

Ondernemen, banen en co-working

Volgens onderzoek van Holapueblo zijn er momenteel verschillende mogelijkheden voor ondernemerschap in de gemeente, zoals catering, veeteelt, levensmiddelenwinkels, architectenbureaus, opticiens, toerisme of sociaal-culturele animatie.

Alfarnate biedt ondersteuning bij het aanvragen van toelages en subsidies. Bijvoorbeeld voor scholing voor kinderen, geboortetoelagen, subsidies voor energieverbruik en huursubsidies. Daarnaast zijn er gemeentelijke opslagplaatsen (industriegrond) beschikbaar voor het opzetten van bedrijven en is er een ruimte ingericht voor co-working.

Aantrekkelijk voor toeristen

Volgens de burgemeester van de stad, Juan Jesús Gallardo, heeft Alfarnate een zeer opmerkelijk toeristisch potentieel. “Het heeft een belangrijk natuurlijk en cultureel erfgoed, het land is erg vruchtbaar en de lokale bevolking is vriendelijk en betrokken bij de ontwikkeling van het dorp. Er zijn veel verenigingen en festiviteiten waar ze samenkomen om te delen en te vieren,” zegt hij.

Het stadscentrum, El Santo Cristo genaamd, biedt een panoramisch uitzicht. Het religieuze erfgoed omvat de 19e-eeuwse kerk van Santa Ana en de 16e-eeuwse hermitage van de Virgen de Monsalud. Ook opmerkelijk zijn het stadhuis, het oudste in de provincie, en de Aljofarsteeg, met Moorse invloeden.

Indrukwekkend landschap

Alfarnate wordt omringd door bergen in een vallei en heeft een variabel klimaat, met koude winters en milde zomers (temperaturen tussen -2ºC en 30ºC). Het grenst aan steden zoals Alfarnatejo en Villanueva del Trabuco. De kalksteenbergen zorgen voor een indrukwekkend landschap en er zijn prachtige wandelpaden.

Dit vind je misschien ook interessant:Adopteer een olijfboom om leegloop in Spaans binnenland tegen te gaan 

Dit wil je misschien ook lezen