Innovatieve bestrating helpt bij voorkomen van overstromingen in Castellón

door admin
waterdoorlatende bestrating

Innovatieve nieuwe bestrating in Castellón kan tot 10.000 liter regenwater per vierkante meter verwerken. Dat helpt om overstromingen in stedelijke gebieden te voorkomen. Het gaat om bestrating met waterdoorlatende tegels.

De vinding staat op naam van het Instituut voor Technologische Keramiek (ITC). Met geld van de eenheid voor innovatie van het Valenciaanse Instituut voor Concurrentievermogen en Innovatie (Ivace+i), heeft ITC een doorbraak bereikt met de ontwikkeling van een permeabele keramische bestrating. Deze nieuwe waterdoorlatende bestrating kan tot liefst 10.000 liter regenwater per vierkante meter verwerken. Dat helpt om overstromingen in stedelijke gebieden te voorkomen. Zeker nu forse stortregens door de opwarming steeds vaker voorkomen.

Duurzaam en effectief

De duurzame keramische stenen worden bijna droog geïnstalleerd en zijn ontworpen om grote hoeveelheden regenwater door te laten. Zo kan het water in de grond dringen en de grondwaterlagen voeden. De eerste tests, uitgevoerd op de campus van de Universitat Jaume I in Castellón, hebben zeer positieve resultaten opgeleverd.

Belang van innovatie

Jerónimo Mora, de regionale secretaris van Innovatie, en Juan José Cortés, de directeur-generaal van Innovatie, bezochten onlangs de demonstratielocatie DRAIKER om de vooruitgang van het project te bekijken. Mora benadrukte het belang van innovatie bij het aanpakken van uitdagingen zoals klimaatverandering en de rol van de overheid in het ondersteunen van technologische instituten om onderzoek en ontwikkeling in dit verband te bevorderen.

“Onze verantwoordelijkheid als overheid is om de samenwerking tussen de publieke sector en bedrijven te bevorderen, zodat onderzoeksresultaten daadwerkelijk leiden tot producten en diensten die de samenleving ten goede komen,” aldus Mora.

Toepassingen voor bedrijven en overheden

Yolanda Reig, directeur van het ITC, legde uit dat het doel van het instituut is om zowel bedrijven als overheden te laten profiteren van deze innovatieve producten. Bedrijven kunnen hun markten uitbreiden door deze nieuwe bestrating te produceren. Overheden kunnen anderzijds de installatie ervan stimuleren om steden veerkrachtiger te maken tegen extreme weersomstandigheden.

Succesvolle tests

De eerste tests in het DRAIKER-demonstratiemodel tonen aan dat de oppervlaktedoordringbaarheid van de nieuwe bestrating veel hoger is dan de huidige ontwerpvereisten. Gemeenten zoals Madrid en Barcelona eisen een minimale permeabiliteit van 2.000 liter per uur per vierkante meter, terwijl Valencia en Castellón de la Plana eisen stellen van minimaal 4.500 liter per uur per vierkante meter. De nieuwe bestrating overtreft deze eisen ruimschoots.

Reactivering Comité Strategische Innovatie

Tijdens het bezoek kondigde Juan José Cortés aan dat de afdeling onder leiding van Nuria Montes het Comité Strategische Innovatie voor Duurzaam Habitat nieuw leven zal inblazen. Dit adviesorgaan, bestaande uit vertegenwoordigers van de wetenschappelijke gemeenschap, technologische instituten en bedrijven, zal de prioritaire uitdagingen en oplossingen herzien die in 2019 zijn geïdentificeerd.

Sindsdien heeft Ivace+i 81 projecten gefinancierd met een totaalbedrag van meer dan 10,3 miljoen euro, waarvan minstens 2,4 miljoen euro direct naar de keramische sector is gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk