Is Lidl of Día goedkoper in Spanje?

door admin
Is Lidl of Día goedkoper in Spanje?

De tijdelijke btw-verlaging werd ingevoerd op sommige essentiële producten zoals melk, brood, eieren en peulvruchten. Deze basisproducten zouden geen btw meer hebben en andere zouden van 10% naar 5% gaan. Toch zijn sommige supermarkten overgegaan tot het verhogen van hun prijzen om de verlaging van de btw te compenseren. We schreven eerder al over in hoeverre supermarkten zich aan de btw-verlaging hielden. Ditmaal is het een consument die de prijzen van twee specifieke supermarktketens is gaan vergelijken. 

Volgens het adviesbureau NielsenIQ blijft Lidl de derde supermarkt die mensen kiezen om hun aankopen te doen met een marktaandeel van 6,1%. Día volgt als vierde. Beide worden overtroffen door Mercadona en Carrefour. El Confidencial analyseerde in welke van deze twee supermarkten het goedkoper is om de aankoop te doen. Te zien is dat het prijsverschil minimaal is tussen Lidl en Día. Wel is de Día iets goedkoper dan de Duitse keten. 

In sommige gevallen, zoals met de huismerk maat M eieren, is Lidl het goedkoopste op de markt (2,09 euro) en Día heeft weer de goedkoopste olijfolie (5,20 euro). Lidl heeft de duurste melk van een huismerk op de markt (0,95 euro). El Confidencial toont de producten waarin het prijsverschil het meest opvalt.

Vergelijking met september 2022

Een dozijn eieren, volgens de gegevens die consument Marclife op zijn Instagram-account heeft gepubliceerd, kon in september 2022 voor 2,15 euro in beide winkels worden gekocht. Nu schiet de prijs omhoog naar 2,39 euro in Día en zakt naar 2,09 in Lidl.

Macaroni heeft niet veel prijsschommelingen gehad. In beide supermarkten zijn ze tussen de 3 en 4 cent in prijs gestegen. Olie is het product waarbij de prijsstijging het meest merkbaar is. Kon je in september 2022 een fles van 1 liter voor 3,89 euro kopen bij de Lidl, nu kost dat van hetzelfde merk 5,45 euro. In Día kostte olie voorheen 4,45 euro en nu vind je hem voor 5,20 euro.

Lidl of Día

Op basis van de catalogi van beide supermarkten, is te bevestigen dat de Duitse supermarkt iets duurder is. Een kilo kiwi’s in de Lidl kost 1,99 euro terwijl deze in Día 1,59 euro kosten. Een kilo mango’s kost echter in beide supermarkten hetzelfde (1,99 euro). In de slagerij is de chorizo ​​duurder in Lidl (1,89 euro) dan in Dia (1,75 euro). Hetzelfde geldt voor de serranoham, 1,69 euro in Lidl en 1,43 in Dia. Bij chocola is het andersom: in Lidl vind je een reep melkchocolade voor 0,99 euro terwijl dat in Día 1,29 kost.

Het grootste verschil zit echter in de drielaagse keukenrol. In het pakket van 3 stuks zit er bijna 1,5 euro verschil tussen de ene supermarkt en de andere. In Dia is het te koop voor 2,55 euro terwijl het in Lidl 3,99 euro bedraagt. De optelsom van al deze geanalyseerde producten leidt tot de conclusie dat het winkelwagentje in Lidl 23,13 euro zou bedragen, terwijl er in Día 21,45 euro voor betaald zou moeten worden. Dat betekent een verschil van 1,68 euro tussen beide supermarkten. 

Mercadona of Carrefour goedkoper?

In een eerder artikel vergeleek dezelfde krant de twee grootste supermarkten van Spanje met elkaar: Mercadona en Carrefour. De conclusie was dat het verschil minimaal was, maar de Carrefour iets goedkoper was dan Mercadona.

Een prijsvergelijking van de zogenaamde huismerken, uitgevoerd door een Instagram-gebruiker, @marclife, ging viraal. Daaruit bleek Carrefour iets goedkoper te zijn, al hangt het af van welke producten worden vergeleken.

Dit vind je misschien ook leuk