Jong Spaans tennistalent bestormt tennis top 500

door admin
Jong Spaans tennistalent bestormt tennis top 500

De 17-jarige Martín Landaluce uit Madrid maakt furore in de tenniswereld. Hij wint de ene na de andere wedstrijd en beklimt in rap tempo de internationale top.

De in 2006 geboren tennisser heeft de sport met de paplepel ingegoten gekregen. Hij komt uit een heus tennisgezin en was als klein kind al op de tennisbaan te vinden. Op slechts zesjarige leeftijd behaalde hij zijn eerste lokale mini-tenniskampioenschap. Tien jaar later veroverde hij, als op twee na jongste speler ooit, de titel op de US Open Junior. Hij klom daarmee in 2022 direct naar de top van de wereldranglijst voor junioren. Op deze juniorenranglijst prijkte hij echter niet lang. Met 6 behaalde titels en 58 overwinningen alleen al in dat jaar, maakte hij kort daarna de sprong naar het professionele niveau.

Professioneel tennis

Martín neemt sinds zijn overstap naar professioneel tennis deel aan verschillende Challenger-toernooien. Door zich eerst te richten op deze Challengers wil hij zich blijven ontwikkelen en zijn positie verstevigen voordat hij de definitieve sprong naar de ATP World Tour maakt (het hoogste klassement).

Hij heeft inmiddels 16 wedstrijden gespeeld en 6 ervan gewonnen. Noemenswaardig zijn de behaalde kwartfinales in Alicante en Valencia. In Valencia versloeg hij Pablo Andújar in de Faulcombridge Cup, wat hem naar de 448e plaats op de ATP-ranglijst bracht. Daarmee is hij de beste speler van zijn generatie en bestempelen de Spaanse media hem zelfs al als “de nieuwe Nadal” en “de nieuwe Alcaraz”.

Zelf blijft hij nuchter. Hij doet alles stap voor stap en wil geen doelen stellen voor de toekomst. Zo vertelt hij tegen sportblad La Marca: “Ik richt me vooral op het genieten van de reis” en “doen waar ik gelukkig van word”. Zijn ouders reizen altijd met hem mee en zijn de trouwste fans. Ook zij houden zich niet bezig met wat er over Martín geschreven wordt. Vader Alejandro Landaluce: “Vanaf het begin van zijn carrière hebben we ons erop gericht om elke dag te spelen. Martín bewandelt zijn eigen weg en we zullen zien wat er gebeurt. Het belangrijkste is dat we vandaag gelukkig zijn.”

Rafa Nadal Academy by Movistar

De Rafa Nadal Academy by Movistar, opgericht door Rafa Nadal op Mallorca, was al zijdelings betrokken bij de trainingen van het tennistalent in Madrid. Na zijn overwinning op de US Open werd Martín echter uitgenodigd om naar Mallorca te komen en intern op de academie te verblijven. Hij zegde zijn studie op en koos ervoor om zich volledig te concentreren op zijn sportcarrière. Onder begeleiding van trainers Óscar Burrieza, Gustavo Macaccio en Esteban Carril traint hij daar op hoog niveau. Martín: “Zonder de steun van de Rafa Nadal Academy zou het erg moeilijk zijn om mijn droom om prof te worden te verwezenlijken. Ze bieden uitstekende faciliteiten en een deskundig team. Dit maakt de moeilijke weg die ik moet afleggen veel gemakkelijker.” Hij traint er ook regelmatig met zijn idool Rafa: “Hij is met niemand te vergelijken. Het is een droom, een voorrecht. De eerste keer drie jaar geleden was heel bijzonder. Ik begrijp niet hoe ik een bal kon raken. Sindsdien heb ik verschillende keren met hem geoefend en het blijft een eer.”

Dit vind je misschien ook leuk