De jonge boer Paco, bekend als @donpacomas op sociale media, wilde mensen ervan overtuigen hoe belangrijk het is om lokale producten te steunen. Daarom startte hij een online verkoopplatform, naranjasdelabuelo.com, om sinaasappels en mandarijnen direct aan consumenten te verkopen. Maar ondanks zijn inzet en enthousiasme bleef de winst teleurstellend laag.
In Spanje speelt de landbouw een cruciale rol in de economie, maar boeren kampen al jaren met grote uitdagingen. Klimaatverandering, stijgende kosten en de druk om te moderniseren maken het lastig om een eerlijke boterham te verdienen. Ook de citrussector beleeft al tijden een crisis. De diepte daarvan dreef boeren er op een gegeven moment zelfs toe hun oogst te laten liggen. Oogsten en distribueren was namelijk duurder dan de opbrengst als ze de sinaasappels zouden verkopen.
@donpacomas Aqui explico un poco cuales son los numeros que he tenido que tener en cuenta para calcular el precio de la naranja .. No voy de lusto no nada… esque no voy a perder dinero por la ilusion de venderos la naranja.. Gracias a todos! #clementino #navel #valencia #tiktokviral #españa🇪🇸 #mandarinas🍊 @Faustino Sanchez
De harde realiteit achter online verkoop
Paco’s idee leek in eerste instantie een succes. Hij verkocht in totaal 4.000 kilo sinaasappels en draaide een omzet van 7.600 euro. Maar de kosten stapelden zich snel op. Zo moest hij 4.100 euro betalen voor de verzending via koeriersdienst GLS en hield Shopify 230 euro in voor betalingsverwerking. Ook de kosten voor de plukkers, het huren van een busje, verpakkingsmateriaal en andere logistieke uitgaven liepen flink op. Na aftrek van al deze kosten hield Paco slechts 500 euro over. Dat betekent dat hij per kilo sinaasappels uiteindelijk slechts 30 cent verdiende, een schamele beloning voor het harde werk dat hij erin had gestoken.
Extra druk door goedkope import uit Egypte
Net als andere sinaasappeltelers had ook Paco de maken met het probleem van dalende prijzen van Spaanse sinaasappels door de import van goedkope citrusvruchten uit Egypte. In 2024 kwamen Egyptische sinaasappels Spanje binnen tegen een gemiddelde prijs van slechts 0,51 euro per kilo. Dat drukt de marktwaarde van lokale producten en maakt het voor Spaanse boeren nog moeilijker om een eerlijke prijs voor hun gewassen te krijgen.
Landbouworganisatie La Unió Llauradora roept daarom de Europese Commissie op om in te grijpen. Ze pleiten voor een minimale invoerprijs van 1 euro per kilo en vragen het Spaanse ministerie van Landbouw om de vrijwaringsclausule in handelsakkoorden met Egypte te activeren. Hiermee hopen ze de marktverstoring tegen te gaan en de positie van Europese boeren te beschermen.
“We zijn cultuur, we zijn het land”
Paco blijft positief ondanks de financiële tegenvaller. Zijn doel was niet alleen om winst te maken, maar ook om bewustwording te creëren over de waarde van lokaal geteelde producten. Ook vermijdt de consument kosten als hij producten direct bij de boer koopt. Hij benadrukt dat het belangrijk is om Spaanse producten te kopen en daarmee de landbouwsector te steunen: “Ja, het is duurder, maar we investeren in onze eigen economie en cultuur.”
Een les
De ervaring van Paco laat zien dat directe verkoop via internet niet zonder haken en ogen is. Toch biedt het kansen voor boeren om zelf de prijs van hun producten te bepalen en onafhankelijker te worden van grote distributeurs. Als consumenten bereid zijn iets meer, misschien 40 cent, te betalen voor lokale producten, kan dit een cruciale stap zijn naar een duurzamere en eerlijkere landbouwsector. Paco’s boodschap is duidelijk: “Voor een paar cent meer steunen we onze boeren, behouden we onze cultuur en zorgen we ervoor dat onze landbouw blijft bestaan. Het is tijd om samen te kiezen voor ons eigen land.”
Lees ook: Hoe een Nederlands bedrijf ook in Spanje sinaasappelschillen wil upcyclen