Eerder deze gaven boeren uit de streek Axarquía in Málaga uit protest 3.000 kilo citroenen weg aan voorbijgangers. “We geven deze biologische citroenen liever weg dan ze te verkopen voor 8 cent per kilo”. Nu stijgen er in de regio regelmatig rookpluimen op. Die zijn afkomstig van de vuren waarin citroenen of andere landbouwproducten worden verbrand.
Op andere plaatsen liggen vuilcontainers vol met citroenen of vruchten zoals kumquats (een type citrusvrucht, familie van de sinaasappel). Boeren weigeren hun producten voor minder dan de kostprijs de verkopen. Het loont niet om 8 cent aan een kilo citroenen te verdienen terwijl de productie daarvan je 40 cent per kilo kost, aldus Francisco Marín, boer uit Benamargosa die eerder zijn citroenen ook in Vélez-Málaga aan voorbijgangers uitdeelde. De citrusboeren, maar ook telers van tropische vruchten zoals avocados en mangos zijn wanhopig vanwege de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.
“Wie verdient er hier?”
“Tot november was de prijs heel goed, ongeveer een euro, maar plotseling kelderde hij en de laatste keer gaven ze me acht cent per kilo. Ik heb 60.000 kilo te verzamelen op mijn twee hectare”, legde Marín uit in de krant SUR. De grote prijsdaling is volgens Marín het gevolg van de import van goedkope citrusvruchten uit landen als Afrika en Zuid-Amerika. Vervolgens liggen die producten wel voor 2 euro de kilo in de supermarkt. ‘Wie verdient er hier?”, vraagt Marín zich af. En “waarom doet de regering niets?” Het heeft tot gevolg dat boeren hun producten liever aan de boom te laten hangen, verbranden of weggooien dan verkopen.
Regulering noodzakelijk
Volgens Francisco Moscoso van de vakbond voor kleine boeren UPA is regulering voor producten bestemd voor menselijke consumptie noodzakelijk. De Wet op de Voedselketen stelt dat vanaf 1 januari van dit jaar de contracten van boeren gelegaliseerd moeten worden. “In veel gevallen wordt hier niet aan voldaan, en daar zijn wij voor, om de gebrekkige naleving van de contracten van de boeren aan de kaak te stellen,” zegt hij in de krant Malaga Hoy.
Citrusvruchten geïmporteerd
De UPA heeft de Junta de Andalucía om regelgeving gevraagd die “de belangen van de boeren behartigt”. Daarmee zouden alle citroenen afkomstig uit derde landen dezelfde fytosanitaire normen moeten naleven als boeren in Spanje doen. Moscoso vertelt dat de citroenen die in de grote supermarkten worden verkocht uit andere landen zoals Zuid-Afrika komen. Daarvan is de sanitaire behandeling die de citrusvruchten ondergaan onbekend. Daarom is het winstgevender om de citroenen van buitenaf te halen. “De consument zou naar het etiket moeten kijken om te weten waar de citroen, sinaasappel of mandarijn vandaan komt. Het probleem is dat we dat niet doen”, aldus de secretaris van de UPA.
Eenheid nodig
De droogte in Málaga heeft de citroenoogst negatief beïnvloed. Toch zijn er nog veel citroenen van goede kwaliteit en behandeld onder de nodige voorwaarden voor menselijke consumptie. De UPA is begonnen met het onderhandelen over de oprichting van een non-profitorganisatie om de oogsten onder acceptabele voorwaarden te distribueren. “Al is het moeilijk om onze citroen op de markt te brengen bij zoveel aanbod, maar zonder eenheid is het onmogelijk”, zo sluit hij af.
Citrusvruchten verdrongen door avocado’s en mango’s
In de oostelijke regio van Málaga worden steeds minder citrusvruchten geteeld. Dat komt niet door de droogte. Citroenen en sinaasappels zijn de afgelopen decennia verdrongen door de opkomst van subtropische gewassen zoals mango’s en avocado’s. Die zijn veel winstgevender, maar hebben ook veel meer water nodig. Dat blijkt nu de regio wordt geteisterd door extreme droogte.