Kamperen op stranden Barcelona is nieuwste trend onder backpackers

door admin
Kamperen op stranden Barcelona is nieuwste trend onder backpackers

De vroege badgasten die van de zonsopkomst willen genieten, zien steeds vaker tentjes staan op het strand. Of mensen die snel hun tent opvouwen. In het weekend slapen er ook nog vaak jongeren hun roes uit na het feesten. De buurtbewoners maken zich zorgen en mijden de stranden. Zij zien dat het aantal tenten toeneemt en de politie komt niet in actie.

Reizigers willen geld besparen

Deze zomer hebben ook backpackers, lowcost-toeristen, het slapen op het strand ontdekt. Het zijn, voornamelijk Europeanen, die besluiten hun vakantie in Barcelona door te brengen en zo min mogelijk geld uit willen geven aan accommodatie.

Deze trend heeft ertoe geleid dat groepen jongeren het strand gebruiken als hun eigen privéhotel. In het weekend komen er ook nog eens jongeren bij die, na een nacht feesten in de nachtclubs van Port Vell of in de nachtclubs bij de boulevard, hun roes uitslapen op het strand.

Barcelona beboet niet, Badalona beboet wel

De lokale politie beboet degenen die op het zand slapen nog altijd niet. De Guardia Urbana van Barcelona heeft nu alleen een informatieve functie. ‘Ze herinneren iedereen eraan dat het niet is toegestaan en geven ze informatie,’ zeggen bronnen van de gemeenteraad van de Catalaanse hoofdstad.

De bewonersvereniging van Barceloneta, de wijk waartoe de stranden behoren, eiste oplossingen. De bewoners hekelen dat dit een ‘vastgeroeste situatie’ is waarin echte oplossingen van het stadsbestuur ontbreken. Deze praktijken vervuilen de stranden, stellen de bewoners, die regelmatig blikjes en plastic flessen op het zand en op de grond vinden.

In Badalona kan kamperen op de stranden van de stad leiden tot een boete van 600 euro. De regelgeving bestraft niet alleen het slapen op het zand, maar ook het plaatsen van campingtafels, parasols met ondoorzichtige zijkanten, tenten of tentjes.

Kamperen mag zeker niet, slapen zonder tent vaker verboden

In Catalonië is vrij kamperen op stranden ten strengste verboden. Onder geen beding mag een tent of ander kampeeritem op het zand worden opgezet met de bedoeling om er te overnachten. In het verleden stonden sommige gemeenten deze praktijken toe, maar na verloop van tijd is de regelgeving steeds strenger geworden om de kustlijn te beschermen. De regels zijn minder duidelijk voor overnachtingen zonder tent, d.w.z. in een slaapzak of rechtstreeks op het zand van het strand. Sommige gemeenten staan het toe, maar steeds meer gemeenten kiezen ervoor om deze activiteiten te verbieden, zowel voor de veiligheid van de mensen als voor het behoud van het ecosysteem.

Leestip: Terug naar de tijd dat Barceloneta nog geen toeristenparadijs was 

Dit vind je misschien ook leuk