Kerstverlichting in Spaanse steden anders vanwege de energiecrisis?

door admin
Kerstverlichting in Spaanse steden anders vanwege de energiecrisis?

De wereld heeft te maken met een ware energiecrisis. Toch lijkt het er niet op dat dat veel effect heeft op het aansteken van de kerstverlichting in Spanje. Vanaf deze week wordt, net als voorgaande jaren, in vrijwel alle gemeentes de kerstverlichting aangestoken om Spaanse steden en dorpen feestelijk te verlichten tijdens de komende periode.

Hoewel dit in veel gemeentes het geval gaat zijn, zijn er meerdere steden in Spanje die wel enkele maatregelen hebben genomen in het licht van de energiecrisis. In een artikel van de Spaanse nieuwssite worden steden in Spanje met meer dan 100.000 inwoners belicht hoe zij omgaan met de kerstverlichting.

Meerderheid Spaanse steden doet de lichtjes eerder uit

Een meerderheid van de grotere steden heeft besloten om wel te bezuinigen in het kader van de energiecrisis. Zo lieten de burgermeesters van Barcelona, Sevilla, Malaga, Murcia, Las Palmas, Bilbao, Cordoba, Valladolid, Vitoria, Granada, Jerez de la Frontera, San Sebastian, Burgos, Castellón, Salamanca, Cádiz, Ourense en Caceres weten het aantal branduren per dag in te korten. Dit geldt dan wel op werkdagen en niet tijdens de feestdagen en in de weekenden. De lichtjes gaan zoals gebruikelijk aan wanneer het donker wordt maar gaan wel enkele uren eerder uit zodat er elke dag iets aan energie wordt bespaard.

Geen aanpassingen vanwege eerdere energie-investeringen

Andere burgermeesters laten weten dat de kerstverlichting net als voorgaande jaren zal zijn. Dit is het geval in Zaragoza, Valencia en Alicante. Deze burgermeesters geven aan dat hun gemeentes de afgelopen jaren al besparende maatregelen hebben genomen zoals het vervangen van de verlichting voor LED-lampjes en investeringen in energierenovatie.

Kerstverlichting investering in Spaanse steden

De burgermeesters van Vigo en Madrid geven beide aan dat ze niet zullen bezuinigen in kerstverlichting. De verlichting zien zij namelijk als investering in hun stad; het gezelliger maken van hun stad in deze periode zorgt voor een boost voor de handel, hotels, restaurants en het toerisme.

Andere Spaanse steden doen nog een stap extra

Aan de andere kant zijn er ook steden, zoals Palma, waar de kerstverlichting zelfs meer zal zijn en langer zal branden. Afgelopen week gingen de lichtjes op het eiland al aan en de branduren zullen gelijk zijn aan de openingstijden van de winkels. Dit als stimulans voor de handel tijdens de periode van Black Friday en tijdens de kerstinkopen. Ook in andere steden zoals Gijón, Terrasa, Oviedo, León, Jaén en Asturië zal er meer kerstverlichting te zien zijn, ondanks de gestegen energieprijzen van het afgelopen jaar.

Reden van verschillende aanpak kerstverlichting in Spanje

De reden dat elke stad het in Spanje weer anders aanpakt is omdat zowel de Spaanse overheid als de Spaanse federatie van gemeenten en provincies (FEMP) enkele maanden geleden geen richtlijnen wilden geven over het aansteken van de kerstverlichting. Minister Ribera van Ecologische transitie riep de burgermeesters wel op om terughoudend te zijn maar omdat dit alles niet concreet werd gemaakt, heeft uiteindelijk heeft elke gemeente voor zich besloten hoe hiermee om te gaan.

Dit vind je misschien ook leuk