Kersverse Spaanse minister stapt op na ontdekking belastingfraude

door admin
Kersverse Spaanse minister stapt op na ontdekking belastingfraude

Hij was nog net geen week minister van Cultuur en Sport. De journalist en schrijver Maxim Huerta nam woensdag in het regeringspaleis Moncloa ontslag als minister met de woorden 'onschuld is niets waard voor deze roedel'.

‘Er zijn momenten dat je je terug moet trekken’, voegde hij daar nog aan doe. Woensdagochtend kwam via een nieuwsbericht in de krant El Confidencial naar buiten dat Huerta 366.000 euro boete heeft moeten betalen na uitspraak van het hooggerechtshof in Madrid. Dit oordeelde dat Huerta zijn belasting opgaf via een bedrijf, waardoor hij minder hoefde te betalen dan wanneer hij zijn belasting als natuurlijk persoon had ingediend via de IRPF (Spaanse loonbelasting).

In 2017 werd Huerta hiervoor veroordeeld. Het ging om een bedrag van ruim 200.000 euro in de jaren 2006, 2007 en 2008 toen hij nog werkzaam was als televisiepresentator. Zijn inkomsten gaf hij op via zijn bedrijf Almaximo Profesionales de la Imagen zodat hij er veel minder belasting over hoefde te betalen dan wanneer hij het op de juiste weg, via de IRPF had gedaan. Maxim Huerta heeft de eer de minister te zijn die het kortst zijn ambt heeft uitgeoefend in de Spaanse geschiedenis.

Waar premier Pedro Sánchez in eerste instantie genoegen nam met de verklaringen van Huerta en het feit dat de minister in diverse radio- en televisieprogramma’s zou uitleggen dat hij feitelijk onschuldig was, werd de druk vanuit de top van de regering te groot. Het kon niet zo zijn dat de regering Rajoy vanwege corruptie naar huis is gestuurd en dat dit schandaal geen consequenties zou gaan krijgen. Daarop verzocht de premier Huer Sánchez 

Inmiddels is ook al bekend wie de nieuwe minister van Cultuur en Sport wordt in kabinet van de nieuwe sociaaldemocratische regering: José Guirao (Almería 1959), ex-directeur (van 2001 tot heden) van het museum Reina Sofia in Madrid. Guirao was in de jaren tachtig verantwoordelijk geweest voor Cultuur bij het provinciale bestuur van Almería. Ook was hij algemeen directeur van Bellas Artes y Archivos van het ministerie van Cultuur tussen 1993 en 1994. 

Dit vind je misschien ook leuk