Klap voor toeristische appartementen in Madrid

door admin
Klap voor toeristische appartementen in Madrid

Het gaat om een wijziging van het Algemeen Plan voor Stedenbouw van Madrid van 1997, dat donderdag werd goedgekeurd door de gemeenteraad. In de praktijk betekent dit dat duizenden appartementen die momenteel voor toeristische verhuur worden gebruikt in de hoofdstad hun activiteit moeten staken.

Volgens gegevens van de gemeente Madrid waren er vóór de pandemie ongeveer 14.000 toeristenappartementen in de hoofdstad. “Het speciale huisvestingsplan regelde niet de activiteit van toeristenflats, alleen die van toeristenappartementen, dat wil zeggen in gebouwen die volledig bestemd zijn voor toeristische verhuur”, legt Mariano Fuentes van stadsplanning Madrid, uit.

Volgens El Confidencial legt Fuentes uit dat het doel van deze wijziging in de stedelijke verordening is om dit soort activiteiten beter te kunnen controleren omdat de situatie nu volledig oncontroleerbaar is. 

Meer dan helft zal verdwijnen

Deze beperking in het type woningen dat voor toerisme kan worden gebruikt, betekent in de praktijk dat meer dan de helft van de huidige toeristische woningen zullen verdwijnen, aldus Fuentes. Hij wijst in dit verband op de 98% van de toeristische appartementen die worden verhuurd in de hoofdstad illegaal is. Een overgrote meerderheid heeft namelijk geen vergunning van de gemeente. Een belangrijke reden daarvoor is dat toeristische appartementen over een onafhankelijke toegang moeten beschikken. En daar kan in veel gevallen niet aan worden voldaan.

Dit vind je misschien ook leuk