Klimaatactivisten laten nu ook banden van SUV’s in Spanje leeglopen

door admin
Klimaatactivisten laten nu ook banden van SUV's in Spanje leeglopen

Het zijn types uit alle lagen van de bevolking met maar één doel: het bezit van grote vervuilende 4×4 auto’s in stedelijke gebieden onmogelijk maken. Ze zetten zich hiermee af tegen klimaatverandering, tegen luchtvervuiling en tegen onverantwoord autobezit.

De activisten noemen zich ‘Desinflaruedas’ en maken deel uit van de internationale beweging ‘Tyre Extinguishers’ die is opgericht door een aantal fanatieke milieustrijders in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien heeft deze zich in rap tempo over 14 landen verspreid, waaronder nu ook Spanje. Hier zijn ze hun acties gestart in Sant Cugat del Vallés in de provincie Barcelona.

Werkwijze

De klimaatactivisten richten hun acties op SUV’s van met name de merken Land Rover, Discovery, Volvo, Jeep, Nissan en Toyota. Hybride en elektrische auto’s worden als deugdelijk beschouwd en zijn daarom geen doelwit. Om de lucht uit de banden te laten lopen duwen ze een klein zaadje, veelal een linze, in het midden van het ventiel. Hiermee drukken ze de pin in het ventiel iets naar binnen en vervolgens loopt de lucht eruit. De leden van de groep gaan er prat op dat ze dit in slechts 10 seconden kunnen realiseren.

Pamflet

Nadat de banden leeg zijn, stoppen de activisten een pamflet onder de ruitenwissers met de tekst: “Attentie, je benzineslurper is dodelijk”. Vervolgens richten ze zich rechtstreeks tot de eigenaar van de beschadigde auto: “Je wordt vast boos, maar vat het niet persoonlijk op. Het gaat niet om jou, het gaat om je auto. We hebben dit gedaan omdat rijden in dit soort grote auto’s in stedelijke gebieden ernstige consequenties heeft voor anderen”. Deze consequenties hebben dan betrekking op de “klimaatnoodtoestand”. De milieuactivisten rechtvaardigen hun acties met het argument dat de overheid te weinig doet om de CO2-uitstoot te verminderen. 

Aantrekken nieuwe volgelingen

Door aan elke sabotage-actie ruime bekendheid te geven, proberen de activisten nieuwe volgelingen aan te trekken. Deze krijgen vervolgens gedetailleerde informatie over hoe een auto te saboteren. Hieronder het advies om te oefenen op fietsbanden en dat vooral ’s nachts te doen.

Een ander advies is om  zich op te splitsen in koppels en niet in grote groepen op te treden. Dit om verdachtmakingen te voorkomen. Er staan zelfs videotutorials op YouTube. Onvindbaar met de normale zoekmachine, maar inmiddels wel met 50.000 views. Ook deze nieuwelingen geven ruchtbaarheid aan hun acties middels de pamfletten en zo kan de beweging zich als een olievlek uitspreiden.

Steeds nieuwe gebieden

Om teveel acties in één gebied te voorkomen, houdt de organisatie een gedetailleerde lijst bij van de locaties waar welke en hoeveel sabotage-acties hebben plaatsgevonden. Deze informatie wordt op de website van de beweging geplaats en via overige sociale media aan haar tienduizenden volgers bekendgemaakt.

Sinds maart al 9.000 acties 

Door de snelle internationale spreiding van de beweging, vele geïsoleerde acties en eenlingen die naar believen en onafhankelijk opereren, gaat de groep er prat op dat zij sinds maart dit jaar al meer dan 9.000 auto’s te hebben gesaboteerd. Ze hebben daarnaast ook grote internationale, meer gecoördineerde, operaties uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is een nacht in september waarbij ze in een keer bij 600 auto’s in negen landen banden hebben laten leeglopen.

Op de website presenteert de milieugroep zich als volgt:

Wij zijn de ‘Tyre Extinguishers’.

Wij zijn mensen uit alle lagen van de bevolking met één doel: het onmogelijk maken om een ​​enorm vervuilende 4×4 te bezitten in de stedelijke gebieden van de wereld.

We verzetten ons tegen klimaatverandering, luchtvervuiling en onveilige chauffeurs.

We doen dit met een simpele tactiek: de banden van deze enorme, onnodige voertuigen laten leeglopen, wat overlast veroorzaakt voor hun eigenaren.

Door banden herhaaldelijk leeg te laten lopen en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen, wordt het kleine ongemak van een lekke band een gigantisch obstakel voor het besturen van enorme moordende voertuigen door onze straten.

We ondernemen deze actie omdat regeringen en politici er niet in zijn geslaagd ons tegen deze enorme voertuigen te beschermen. Iedereen haat ze, behalve de mensen die ermee rijden.

We willen wonen in dorpen en steden met schone lucht en veilige straten. Beleefd vragen en protesteren voor deze zaken is mislukt. Het is tijd voor actie. 

Dit vind je misschien ook leuk