Klimaatprotest vormt ontvangst voor cruisepassagiers op Ibiza

door admin
Klimaatprotest vormt ontvangst voor cruisepassagiers op Ibiza

De organisatie beschuldigt de cruise-industrie van hypocrisie. Volgens Extinction Rebellion promoten de bedrijven groene initiatieven maar stoten ze meer vervuilende stoffen uit dan ooit. “Ze beloven duurzaamheid maar blijven het milieu aantasten,” aldus een woordvoerder.

Alarmerende cijfers

In een persbericht laat de groep weten dat cruiseschepen extreem vervuilend zijn. In 2022 stoten cruises in Europa meer zwavel uit dan een miljard auto’s samen. “De uitstoot is vergelijkbaar met 50.000 vluchten van Parijs naar New York,” lichten ze toe.

Lees ook: Ophef in Spanje over grote gifwolk van megacruise Wonder of the Seas

Klimaatimpact en sociale gevolgen

De groep wijst ook op de bredere impact. Deze schepen dragen significant bij aan klimaatverandering door het uitstoten van broeikasgassen. Bovendien opereren veel cruisebedrijven onder vlaggen van belastingparadijzen. Dit leidt tot minder werknemersrechten, lagere salarissen en soepele milieuregels.

Toename van cruises naar Ibiza

De cijfers liegen er niet om. De vloot van cruiseschepen in Europa is in 2022 met 24% gegroeid. In Ibiza was de groei zelfs 31,8%, met 145 aankomende schepen van april tot september. “Hoe kunnen we energiebesparing thuis uitleggen als deze verspilling blijft doorgaan?” vraagt de organisatie zich af.

Lees ook: Megajachten mijden Ibiza na vandalisme door milieuactivisten

Dit vind je misschien ook leuk