Kou in Sierra Nevada, lente op Canarische Eilanden: grote temperatuurverschillen zondag in Spanje

door admin
Sierra Nevada, kou

Er zijn grote verschillen in temperatuur gemeten zondag in Spanje. Op de Canarische Eilanden was het ’s ochtends al boven de twintig graden. Op andere plaatsen was het met temperaturen ver onder nul een stuk kouder.

In het skistation van Pradollano, gelegen op 2100 meter hoogte in Sierra Nevada (Granada), is zondag de laagste minimumtemperatuur van Spanje gemeten. Het was er om half 11 ’s ochtends -14,5 graden, volgens gegevens van het Spaans Meteorologisch Agentschap (Aemet), verzameld door de Spaanse krant Europa Press. Deze temperatuur van -14,5 graden was de laagste waarde die zondag in Spanje werd gemeten. Daarna volgden het radiotelescoopstation Sierra Nevada (Granada), met -12,4ºC. Ook koud was het in de noordelijke helft van Spanje. In Cap de Vaquèira (Lleida) was het  -10,3 graden. Cerler (Huesca) zag -10.1 graden op de thermometer, in Port Ainé (Lleida) was het -9,8 graden. En in Astún-La Raca (Huesca), -9,5 graden.

La Covatilla (Salamanca) registreerde -7,9 graden. Mirador Cable, in het nationaal park Picos de Europa Nationaal Park (Cantabrië) -7 graden. Verder was het koud in Torla Ordesa en Panticosa (Huesca), met respectievelijk -6.9 en -6.7 graden.

Aangename temperaturen op Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden was het een stuk aangenamer. Weerstatiion Puerto de Mogán (Las Palmas) gaf 21,3 graden aan om 9.30 uur. Op de luchthaven van Tenerife Sur werd 20,9 graden gemeten, 20,3 graden op Güímar (Tenerife) in Maspaloma (Las Palmas), en 19,9 graden op de luchthaven van Gran Canaria.

Kouderecords en minimumtemperaturen in Spanje

De gemeten temperatuur in de Sierra Nevada was weliswaar de laagste temperatuur in Spanje gister, maar staat nog ver van het absolute kouderecord. Het nationale record werd ook gemeten in de Sierra Nevada. In januari 1945 was het er -42,0 graden. Calamocha in Teruel, met -30.0 op 17 december1963  en -30.0 in Molina de Aragón (Guadalajara) in januari 1952 volgen.

Andere gemeten kouderecords in Andalusië zijn -14,2 graden in Granada (januari 1987) en -8,6 graden in Jaén, in januari 1891. December 1979 was koud met -7,8 graden in Cordoba. Op de luchthaven van Sevilla is in februari 1956 -5,5 graden gemeten. De luchthaven van Malaga tikte in januari 1985 -2,6 graden aan, meldt de site Europasur.es

Dit vind je misschien ook interessant: Ravage door modderstromen op skipistes in de Sierra Nevada 

Dit vind je misschien ook leuk