Ravage door modderstromen op skipistes in de Sierra Nevada

door admin
modderstromen

Modderstromen overspoelden maandag een aantal pistes in het Zuid-Spaanse skigebied de Sierra Nevada. Ze richtten er een ravage aan. Ook bereikten de modderstromen de wintersportplaats Pradollano, maar er vielen geen gewonden. Vanwege het slechte weer was het skistation maandag gesloten.

Zondagmiddag regende het heel hard, de temperaturen waren relatief hoog. Dit veroorzaakte een stroom van water, sneeuw en modder. Een afvoerpijp, onder El Río, kon het niet aan, wat leidde tot de ravage.

Gevolgen van storm Karlotta

De extreme weersomstandigheden waren nog het staartje van de storm Karlotta. Er waaide een harde wind, er waren mistbanken – met slecht zicht- en de luchtvochtigheid was hoog.

200 mensen geëvacueerd na modderstromen 

De modderstromen hebben de pistes Maribel en Zaragatillo en het laatste stuk van El Río bereikt. De rivieren van modder bereikten ook het gebied van het amusementspark El Mirlo Blanco waar op dat moment ongeveer 200 mensen verbleven. Onder hen veel kinderen. De Greim, een groep van de bergdienst van de Guardia Civil en Cetursa, het bedrijf dat het skistation exploiteert, heeft deze bezoekers van het recreatiegebied naar de parkeerplaats gebracht.

De lokale politie van Monachil was ter plekke. Agenten gaven informatie en hielden toezicht. Ook hielpen ze  bezoekers die getroffen waren door de modderoverstromingen. De rest van het skigebied is getroffen door zware neerslag.

Activiteiten skigebied Sierra Nevada starten dinsdag weer op

Vanwege de extreme omstandigheden was het skiresort op maandag gesloten. Toen de storm maandagmiddag ging liggen, hebben pistemedewerkers de ravage van de modderstromen zo goed mogelijk hersteld. Volgens de website van het skigebied zijn de pistes dinsdagochtend open, afhankelijk van de werkzaamheden. Piste El Río is alleen open tot het vertrekpunt van de stoeltjeslift Stadium, zo geeft de site aan.

De voorspelling is dat de weersomstandigheden dinsdag beter zullen zijn. Concreet geeft de voorspelling van de Spaanse weerdienst Aemet aan dat het dinsdag stopt met regen in de Sierra Nevada. Er worden geen stormen meer verwacht, wel lichte of matige wind. Alleen op grote hoogte kan het hard waaien.

Dit vind je misschien ook leuk