Kouder weer en regen of sneeuw in groot deel van Spanje

door admin
Kouder weer en regen of sneeuw in groot deel van Spanje

De temperaturen in Spanje zullen zondag dalen, met code geel voor kustverschijnselen en wind in het noorden van het schiereiland en de Balearen, volgens de voorspelling van de Spaanse weerdienst AEMET.

De minimumtemperaturen zullen bijna overal in het land dalen. De maximumtemperaturen zullen ook dalen in het Middellandse Zeegebied en het noordoosten van het schiereiland, en stijgen in de Cantabrische Zee en de berggebieden, terwijl er weinig verandering wordt verwacht in de rest van het land. 

Code geel voor wind en golfslag

De wind komt uit het noordwesten en kan krachtig zijn. Door de wind krijgen A Coruña, Lugo en Navarra een gele waarschuwing en Menorca, op de Balearen, krijgt een gele waarschuwing voor golven tot drie meter. Door kustverschijnselen lopen ook A Coruña, Lugo, Pontevedra en Girona gevaar, waar een noordelijke en noordwestelijke wind van 50 tot 60 km/u (kracht 7) en golven van drie tot vier meter worden verwacht. 

Dit zijn de voorspellingen per autonome regio:

Galicië

Een Atlantisch front veroorzaakt zware bewolking in Galicië, die zich van noordwest naar zuidoost zal verspreiden en in de tweede helft van de dag voor neerslag kan zorgen, vooral in het weten. Sneeuwdek tussen 1.400-1.600 meter, stijgend tot boven 1.800 meter in de namiddag, dalend tot 1.600 meter tegen het einde van de dag. Mist en wat ochtendmist in het binnenland. Temperaturen stijgen licht aan de kust en met weinig verandering in de rest. Lichte vorst in berggebieden. Zwakke zuidelijke en zuidwestelijke wind, toenemend tot matig, met tussenpozen van krachtig aan de Atlantische kust. In de namiddag zeer krachtige windstoten aan de kust en op grote hoogte in de bergen. 

Asturië

Wisselend bewolkt, met buien tijdens de tweede helft van de dag. Minimumtemperaturen onveranderd of licht dalend en maximumtemperaturen over het algemeen licht stijgend. Lichte vorst in berggebieden. Zwakke wind uit het zuiden, toenemend tot matig in de middag, met zeer krachtige windvlagen in de Cordillera aan het einde van de dag. 

Cantabrië

Bewolkt met lichte buien. Sneeuwval rond 1.200 meter oplopend tot 1.600-1.800 meter. Minimum temperaturen onveranderd en maximum temperaturen licht stijgend. Lichte vorst in berggebieden. Zwakke wind uit het zuiden toenemend tot matig, met zeer krachtige windvlagen op grote hoogte in de bergen.

Baskenland

Bewolkt met lichte buien, vooral in de westelijke helft. Minimumtemperaturen onveranderd of licht dalend en maximumtemperaturen licht stijgend in het zuiden. Lichte vorst in het zuiden. Zwakke wind uit het zuiden, toenemend tot matig in de noordelijke helft.

Castilla y León

Bewolkt met kans op lichte neerslag. Sneeuwdek van 1.200 tot 1.600 meter. Kans op mist. Minimum temperaturen onveranderd of licht dalend en maximum temperaturen licht stijgend in het oosten en met weinig verandering in de rest van de regio. Kans op  vorst, plaatselijk matig in berggebieden. Zwakke wind, waarschijnlijk vanuit het zuidwesten. 

Navarra

De dag start met lage bewolking. Minimum temperaturen licht dalend; maximum temperaturen stijgend in het noorden en onveranderd in het zuiden. Lichte vorst, zwaarder in de Pyreneeën. Lichte wind uit het noorden en noordwesten, draaiend naar veranderlijk in de ochtend. Zeer krachtige windvlagen op de Cantabrische helling en op grote hoogte in de Pyreneeën. 

La Rioja

Bewolkt en kans op buien. Sneeuw tussen 1.000 tot 1.400 meter. Minimum temperaturen onveranderd of licht dalend en maximum temperaturen licht stijgend. Lichte vorst. Lichte variabele wind, neigend naar zuidoost in de Ribera en zuidwest in de Sierra. 

Aragón

Licht bewolkt, in de loop van de middag toenemend. Kans op mist in de Ebro-regio en het Iberisch systeem. Zwakke neerslag in het westen van de Pyreneeën, met sneeuwhoogtes tussen 1.110-1.200 meter. Dalende minimumtemperaturen, stijgende maximumtemperaturen in de Pyreneeën en het Iberisch systeem. Ook dalende temperaturen in het zuiden van Huesca. Vorst in het noorden en het Sistema Ibérico, plaatselijk zware vorst in de Pyreneeën. Lichte variabele wind, overwegend zuidelijk in de middag, af en toe krachtig op grote hoogte in de Pyreneeën. 

Catalonië

Licht bewolkt met kans op wat regen en mist. Minimumtemperaturen zullen dalen, maximumtemperaturen zullen stijgen in de Pyreneeën. Vorst in het binnenland van de noordelijke helft. Lichte veranderlijke wind, overwegend zuidelijk. 

Extremadura

Wisselend bewolkt. Ochtendnevel en mist zijn niet uitgesloten. Sneeuw tussen 1.200 tot 1.600 meter. Temperaturen onveranderd of licht dalend met wat zwakke en verspreide vorst in berggebieden. Lichte variabele wind neigend naar zuidwest. 

Gemeenschap Madrid

In de loop van de ochtend toenemende bewolking. Minimumtemperaturen dalend, vooral in mistige gebieden, en maximumtemperaturen met kleine veranderingen. Wijdverspreide lichte vorst, plaatselijk zwaarder op de toppen van de Sierra. Variabele lichte wind, neigend naar licht vanaf de middag, overwegend zuidelijk. 

Castilla-La Mancha

Aanvankelijk weinig bewolking die later op de dag toeneemt. Mist verwacht in de Alcarria, La Mancha, de oostelijke bergketens en de valleien van de Taag en Guadiana. Minimum temperaturen zullen dalen, meer uitgesproken in gebieden met mist en maximum temperaturen met lichte veranderingen. Lichte vorst die plaatselijk matig kan zijn op de toppen van het centrale en Iberische systeem. Variabele zwakke winden. Krachtige rukwinden mogelijk in de hoge gebieden van het centrale en Iberische systeem.

Valenciaanse Gemeenschap

Ochtendnevel in het binnenland. Minimum temperaturen  dalen en maximum temperaturen zullen nagenoeg onveranderd blijven. Lichte tot matige vorst in het binnenland. Zwakke variabele wind. 

Regio Murcia

De dag start licht bewolkt, later op de dag meer bewolking. Dalende temperaturen, met lichte vorst in het noordwesten en de Altiplano. Matige noordwestenwind, overgaand in licht en veranderlijk in de namiddag. 

Balearen

Op Menorca en in het noorden en noordoosten van Mallorca, bewolkt met af en toe verspreide buien tot de middag. Op de overige eilanden gedeeltelijk bewolkt met af en toe buien in de vroege ochtend. De nachttemperaturen zullen dalen en de dagtemperaturen zullen onveranderd of iets lager zijn. Lichte of matige noordenwind, die ’s nachts draait naar het zuidwesten.

Andalusië

Bewolking en kans op mist langs de Atlantische kust. Minimum temperaturen onveranderd in het westelijke derde deel en dalend in de rest, met zwakke vorst in het oostelijke binnenland. Maximumtemperaturen stijgend in het Betic-gebergte, weinig verandering in de rest. van het gebied. Aan de Middellandse Zeekust matige noorden- of noordwestenwind, overgaand in oostenwind in de ochtend. Elders lichte oostenwinden, veranderlijk in de namiddag. 

Canarische Eilanden

Wisselend bewolkt. Minimum temperaturen licht dalend en maximum temperaturen met weinig verandering. Lichte oostenwind.

Dit vind je misschien ook leuk