Kunstmatig rif gaat mariene biodiversiteit in haven Barcelona vergroten

door admin
Kunstmatig rif gaat mariene biodiversiteit in haven Barcelona vergroten

Het rif zal begin 2023 worden geïnstalleerd en duurt zeven maanden. Het gaat om stukken beton van een meter hoog en twee meter breed. De betonblokken hebben organische vormen vol holtes zodat soorten als tandbaarzen, murenen, sponzen, octopussen of kreeften er hun toevlucht in kunnen nemen. 

Dit rif zal een oppervlakte van meer dan 1.300 vierkante meter beslaan en is verdeeld over zes groepen biotopen. Het wordt technische bioregeneratie genoemd. De betonnen riffen worden door middel van een verankeringssysteem en met de hulp van duikers aan de zeebodem vastgemaakt.

Transformatieplan Port Olímpic

De actie kost ongeveer 98.000 euro en maakt deel uit van het transformatieplan Port Olímpic, dat verschillende grootschalige werken in uitvoering heeft. Sinds 2020 wordt de haven, gecreëerd in het kader van de Spelen van 1992, beheerd door de Catalaanse hoofdstad via het gemeentelijk bedrijf B:SM.

In de zomer van 2021 werd al een eerste actie ondernomen om de biodiversiteit onder water aan te trekken, met de naturalisatie van 300 van de 2.000 betonblokken die zijn geplaatst om de golfbreker te versterken tegen de toenemende invloed van stormen.

Bewustzijn over noodzaak om het mariene milieu te behouden

Barcelona Zoo, ook beheerd door B:SM, adviseert over dit regeneratieproces van de zeebodem. “Het is opnieuw een gebaar van Port Olímpic dat zich inzet om een levende, dynamische ruimte te willen die economische activiteit genereert die verband houdt met de zee. Bovendien wil de haven het publiek bewust maken van de noodzaak om het mariene milieu te behouden”, zei wethouder Jaume Collboni, in de presentatie.

Dit vind je misschien ook leuk