La Mercé Festival in Barcelona van start

door admin
La Mercé Festival in Barcelona van start

Het feest vormt elk najaar weer het ultieme excuus voor inwoners en bezoekers van Barcelona om even de waan van de dag los te laten en deel te nemen aan tal van evenementen, muziekoptredens of gewoon op een feestelijke manier samenzijn met vrienden en familie.  

De Oorsprong van La Mercé

De oorsprong van het feest gaat terug tot de 17e eeuw, toen de stad te maken kreeg met een reeks rampen. De Maagd van Genade werd beschouwd als de beschermer van Barcelona tegen deze rampen, wat leidde tot de oprichting van het festival ter ere van haar. Het festival begon officieel in 1902 toen de gemeenteraad een reeks activiteiten organiseerde om La Mercé te vieren. Sindsdien is het uitgegroeid tot een groots spektakel dat de inwoners van Barcelona verenigt in festiviteiten die hun Catalaanse identiteit laten zien.

Data en duur

La Mercé vindt dit jaar plaats tussen 22 en 25 september. 24 september is de feestdag van de Mare Déu de la Mercé. Het festival duurt meestal ongeveer een week, met evenementen die enkele dagen van tevoren beginnen en doorgaan tot het volgende weekend.

Hoogtepunten

Een van de meest iconische aspecten van La Mercé is de parade van reuzen (gegants) en grote hoofden (cabezudos). Deze imposante figuren, elk met een unieke geschiedenis, wandelen door de straten en weten zowel jong als oud te betoveren.

Menselijke Torens: castells

Geen viering van de Catalaanse cultuur is compleet zonder castells – menselijke torens die duizelingwekkende hoogten bereiken. Teams strijden om de hoogste en meest ingewikkelde torens te bouwen, wat opmerkelijke kracht, balans en teamwork vereist. Duizenden mensen komen samen om op Plaça de Jaume naar de torens de kijken.

Correfoc: de vuurloop

Voor de dapperen is de Correfoc, of “vuurloop”, een opwindend evenement. Deelnemers gekleed als duivels en draken laten vuurwerk en sterretjes los, wat resulteert in een betoverende weergave van licht en geluid. 

Concerten en optredens

Tijdens La Mercé wordt de stad het podium voor muzikale optredens van alle genres. Van klassieke concerten tot hedendaagse bands, er is muziek voor elke smaak. Daarnaast zijn theater- en dansvoorstellingen integraal onderdeel van het festival.

Catalaanse keuken en traditionele kleding

La Mercé is een feest voor de zintuigen, en dat geldt ook voor de smaakpapillen. Traditionele Catalaanse gerechten zoals paella en crema catalana worden tijdens deze periode gesavoureerd. Lokale bewoners kleden zich vaak in traditionele Catalaanse kledij tijdens het festival. De “barretina,” een rode muts, is een veelvoorkomend item en draagt bij aan de kleurrijke sfeer. Klik hier voor het volledige programma en klik hier voor een overzicht van de hoogtepunten van het programma in het Nederlands.

Dit vind je misschien ook leuk