Luchtkwaliteit Spaanse steden aanzienlijk beter sinds coronacrisis

door admin
Luchtkwaliteit Spaanse steden aanzienlijk beter sinds coronacrisis

De grootste winst voor de luchtkwaliteit is de afname van de concentratie stikstofdioxide (NO2). De aanwezigheid van dit voor de gezondheid schadelijke gas in de lucht wordt vooral veroorzaakt door gemotoriseerd verkeer. De verbeterde luchtkwaliteit is waargenomen vanuit satellieten, maar ook meetstations van het Europees Milieu Agentschap (EMA) in de grote Spaanse steden hebben tussen 16 maart en 5 april een vermindering van 51% ten opzichte van dezelfde periode in 2019 geregistreerd.  

NO2-grenswaarde nergens in Spanje bereikt

Het enige meetstation dat een verhoogde NO2-concentratie registreerde ten opzichte van vorig jaar, staat in de gemeente Zamora. Maar zelfs met de verhoging was de concentratie in deze weken hier nog maar 77% van de NO2-grenswaarde die door de WHO als maximaal toelaatbaar wordt aanbevolen. Deze grenswaarde, 40 microgram per kubieke meter, werd -met afstand- in geen enkele Spaanse stad geregisteerd.  

De grootste verbetering van de luchtkwaliteit werd gemeten in de gemeente Arrecife in de provincie Las Palmas, waar de NO2-concentratie met meer dan 90% was gereduceerd. Van de 15 dichtstbevolkte Spaanse steden staat Palma de Mallorca op nummer één als het om verbeterde luchtkwaliteit gaat. Hier werd een gemiddelde NO2-concentratie gemeten die 74% lager was dan vorig jaar. Na Palma de Mallorca volgen Alicante, Valencia en Vigo met een NO2-afname van rond de 65%. In Madrid was dit percentage 55,9%; in Barcelona 60%.

Verkeer is boosdoener stikstofdioxide in de lucht

Het EMA meet en rapporteert wekelijks de gegevens van ongeveer 3000 meetstations in alle EU-lidstaten en legt een direct verband tussen de overal waargenomen daling van de NO2-concentratie en de vermindering van het verkeer als gevolg van de coronapandemie. De concentratie fijnstof in de lucht (PM2,5 en PM10) is van meer factoren afhankelijk, zoals de industrie en de energiesector, waardoor voor deze concentraties een minder homogeen beeld uit de metingen wordt verkregen dan voor NO2.

Uit de gegevens van het EMA blijkt dat niet alleen in Spanje, maar in alle hoofdsteden van de EU-lidstaten die in quarantaine zijn, de luchtkwaliteit in de steden is verbeterd. Parijs, Luxemburg, Madrid, Rome en Lissabon hebben, in deze volgorde, de grootste daling van de NO2-concentratie ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Dit vind je misschien ook leuk