Luxe bubbel barst in Ibiza: “Het is ondraaglijk geworden”

door admin
luxe bubbel ibiza

Ibiza begint zijn status als luxe paradijs te verliezen. De prijzen in de exclusieve restaurants, beachclubs en hotels hebben een niveau bereikt dat zelfs de meest gefortuneerde bezoekers afschrikt. Waar het eiland ooit volgeboekt was met de elite, zien de horecaondernemingen nu hun tafels steeds vaker leeg blijven.

Een lunch op Ibiza is volgens een artikel in de krant El Mundo niet meer wat het was. Neem bijvoorbeeld de ervaring van een toerist die onlangs 9 euro betaalde voor een klein schaaltje olijven. Voor een flesje water kunnen toeristen rekenen op prijzen van wel 14 euro, wijnflessen hebben prijzen tot in de vijf cijfers, steaks van 410 euro, een bord ‘almejas’ voor 135 euro terwijl een volledig diner al snel honderden euro’s kost. Deze absurde bedragen lijken volgens El Mundo niet meer dan een poging om te profiteren van de bezoekers die bereid lijken te zijn om alles te betalen voor een plekje in het luxe segment. “Iemand met geld is geen sukkel, het is iemand die goed zijn brood heeft verdiend en weet hoe de zaken in elkaar zitten,” concludeert Fernando, die na decennialang vakantievieren op Ibiza nu Altea aan de Costa Blanca verkiest.

Lege tafels en minder reserveringen

Het effect van deze overmatige prijsstijgingen begint duidelijk te worden. Pedro Matutes, voorzitter van de Academie voor Gastronomie in Ibiza en Formentera, meldt in El Mundo dat steeds meer trendy restaurants en clubs moeite hebben om hun tafels vol te krijgen. Terwijl Ibiza ooit bekend stond om zijn volle reserveringslijsten, zien veel exclusieve zaken nu dat klanten wegblijven. Volgens Matutes zijn het niet alleen de prijzen die klanten afschrikken, maar ook het gevoel dat ze belachelijk worden gemaakt.

Gevolgen voor de toekomst

Deze trend is niet beperkt tot Ibiza. Ook in andere luxe bestemmingen zoals Puerto Banús in Marbella en op het eiland Menorca begint men de impact te voelen. In de laatstgenoemde bestemming zijn de inkomsten met meer dan 30% gedaald. Dat toont aan dat de markt voor luxe toerisme wellicht zijn piek heeft bereikt. Vicente Marí Bosó is nationaal afgevaardigde en staatssecretaris van Industrie en Toerisme in het bestuur van de PP en komt uit Ibiza. “Er was een ‘ontkurk’-effect na de pandemie. Een opgehoopte vraag kwam plotseling vrij en het aanbod nam enorm toe. Dit duurde twee jaar, maar nu corrigeert de markt zichzelf. Dat is normaal omdat de prijzen buitensporig zijn, en sommige ondernemers zijn te ver gegaan. Dat is zeer slechte publiciteit. Je kunt het merk Ibiza niet misbruiken om straffeloos te handelen. ”

Lees ook: De andere kant van Ibiza, wonen in een sloppenwijk om er te kunnen werken

Ondertussen hebben de supermarkten op het eiland hun omzet juist zien stijgen. Steeds meer toeristen kiezen ervoor om zelf hun eten mee te nemen naar het strand, in plaats van de dure strandclubs te bezoeken. Dit is een teken dat het tij keert en dat Ibiza mogelijk op zoek moet naar een nieuw evenwicht om zijn status als luxe bestemming te behouden.

Dit vind je misschien ook leuk