Maakt zware regenval einde aan waterbeperkingen in Málaga en aan de Costa del Sol?

door Elize van Loon
regen neerslag, waterniveau

Zware regenval komt vaker voor in Spanje in de lente. Voor de bezoekers van de Semana Santa niet ideaal, maar voor het watertekort heel erg welkom. Málaga heeft al voldoende reserves om uit de situatie van ernstige droogte te komen. Marbella is daar dichtbij. Wat betekent dit voor de waterbeperkingen?

De opluchting is groot dat de reserves in de reservoirs in Zuid-Spanje zijn gestegen. Daarmee lijkt het schrikbeeld van meer drastische waterbeperkingen in een groot deel van de provincie Málaga tijdens de komende zomer afgewend. Dit is het geval in de stad Málaga, die wordt bevoorraad door het Guadalhorce-systeem. En in het westen van de Costa del Sol, met het stuwmeer van La Concepción. Aan de andere kant is het waterniveau in La Axarquía nog niet hoog genoeg, hoewel de situatie in La Viñuela ook aan het verbeteren is. Op dit moment is de hele provincie ingedeeld in het niveau “ernstige droogte”, wat de ergste drempel is (de andere twee zijn “matig” en “ernstig”). Dit is vastgelegd in het droogteplan van 2021.

Genoeg water voor anderhalf jaar

Het Hidrosur Netwerk van de Junta geeft aan dat de reservoirs van Guadalteba en Conde de Guadalhorce ongeveer 50 liter per vierkante meter hebben opgevangen in de periode van 23 tot 30 maart. Dat betekent dat Málaga het rode niveau achter zich laat, als de stad dit niveau gedurende 30 dagen, dat wil zeggen de hele maand april, vast kan houden. Op Palmzondag bevatten de vier grote waterreservoirs samen 72,5 Hm3. Dat betekent dat er genoeg water is voor anderhalf jaar.

Málaga put uit Aljaima

Om de situatie van watertekorten het hoofd te bieden, heeft de stad nog een fundamenteel wapen: de Aljaima of Barullo dam, in Cártama, en de bijbehorende bronnen van Fahala. Deze wordt beheerd door Emasa en kan, in tijden van overstroming van de rivier de Grande zoals nu, tot 100% van het verbruik van de stad kan leveren. Dit was eind maart opnieuw het geval. Op deze manier wordt alles gebruikt voor de stad, hoewel de reservoirs een minimum moeten nemen voor de operationele veiligheid van de kanalen. De toevoer vanuit de stuwmeren wordt geminimaliseerd, wat besparingen oplevert voor het zomerseizoen.

Goed nieuws voor waterniveau in La Viñuela

Uit La Axarquía komt voorzichtig goed nieuws over de kritieke droogte in de oostelijke regio. Stuwmeer La Viñuela bevat voor het eerst meer water dan een jaar geleden. Het is zelfs het enige reservoir in de provincie met een dergelijke mijlpaal. Maar hoeveel water de komende dagen ook zal toevloeien, het niveau is nog ver van wat optimaal zou zijn om Vélez-Málaga en omgeving niet langer te bevoorraden via het Guadalhorce-systeem. Ook is het nog niet genoeg om de bevoorrading, die nu ’s nachts ernstig wordt onderbroken, te normaliseren.

Regenval aan westelijke Costa del Sol

In het geval van de Costa del Sol hangt alles nu af van de balans tussen het verbruik en de mate van watertoevoer. Het waterverbruik was nu hoog door de komst van toeristen tijdens de paasweek. Dit aantal was  minder dan verwacht, juist vanwege de weersvoorspellingen. De regenval was hevig in het westelijke gebied. De regenmeter in La Concepción gaf 85 liter per vierkante meter aan.  In de omliggende gebieden, zoals Ojén (118) en Los Reales de Sierra Bermeja (93), viel nog meer regen.

Het doel om uit de ernstige droogte te komen is niet eenvoudig, maar wel haalbaar. Daarvoor zou La Concepción in de komende dagen iets meer dan zes kubieke hectometer moeten winnen (tot 31,4). Dit zou ook de hele maand april moeten worden vastgehouden.

Ontziltingsinstallatie Marbella

De doorslaggevende factor is de eerste fase van de uitbreiding van de ontziltingsinstallatie in Marbella. Die zal deze zomer voor het eerst tot één kubieke hectometer per maand leveren. Daarnaast worden aanvullende bronnen uit Guadalmansa en Fuengirola, toegevoegd.

Maatregelen waterbeperkingen opnieuw geëvalueerd

De regionale regering is van plan om de waterbeperkingen in de provincie Málaga halverwege april opnieuw te evalueren. Dat zal zijn zodra de regen is gestopt. En als de meeste stuwdammen het grootste deel van de oppervlaktebijdragen na de “Nelson” en de vorige “Monica” bui hebben verwerkt. Hiermee, en met de regenverwachtingen voor april en mei wordt gekeken onder welke omstandigheden de Costa del Sol de vuurproef moet doorstaan van wat naar verwachting de zwaarste zomer in de recente geschiedenis zal worden.

Dit vind je misschien ook interessant: Oprukkende verwoesting toekomsttoekomst zonder water voor Zuid-Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk