Madrid – Murcia vanaf 7 euro met ‘low cost’ hogesnelheidstrein

door admin
Madrid - Murcia vanaf 7 euro met 'low cost' hogesnelheidstrein

Renfe zal op zondag 10 december haar eerste hogesnelheidsdienst tussen Madrid Chamartín Clara Campoamor en Murcia in gebruik nemen. Met de toevoeging van deze dienst zal de regio dan beschikken over vijf dagelijkse AVE-treinen in elke richting.

Tickets voor deze ‘low cost’ hogesnelheidstrein worden verkocht voor prijzen vanaf slechts zeven euro. Hoewel de Avlo een kwartier langer over de reis zal doen dan de AVE, met een totale reistijd van meer dan drie en een half uur, biedt het voordelige tarieven. Kinderen onder de 14 jaar die met een volwassene reizen, betalen slechts vijf euro. De Avlo vertrekt om 6.15 uur ‘s ochtends vanuit Chamartín en om 10.32 uur vanuit Murcia.

Concurrentie met Franse Ouigo

De Spaanse spoorwegmaatschappij loopt hiermee vooruit op het Franse Ouigo, die ook goedkeuring heeft gekregen van Adif om komende lente een ‘low cost’ trein tussen Murcia en Madrid te starten.

Een jaar hogesnelheidslijn

De komst van Avlo valt bijna samen met het eerste jubileum van de hogesnelheidslijn, officieel geopend op 19 december 2022, met reizigersdiensten vanaf de volgende dag. Sindsdien rijden er dagelijks vier treinen in elke richting tussen Murcia en Madrid.

Toename van het aantal treinen

Met de introductie van Avlo zal het aantal dagelijkse treinen tussen Murcia en Madrid toenemen tot tien, vijf in elke richting. Dit betekent een aanbod van 5.000 zitplaatsen per week.

Aanpasbare tickets en familiekortingen

Tickets zijn vanaf deze maandag te koop. De basisprijs van zeven euro kan worden aangevuld met extra services, zoals stoelkeuze, wijzigingen, annuleringen en extra bagage. Een handbagage en een handtas zijn gratis inbegrepen. Grote gezinnen krijgen kortingen van 20% voor algemene categorie en 50% voor speciale categorie.

Vanaf 10 december zullen de AVE-treinen van en naar Murcia hun dienstregeling wijzigen, zowel bij vertrek als aankomst, inclusief tussenstops.

Reacties van regionale regering

Marcos Ortuño, woordvoerder van de regionale regering, uitte zijn ontevredenheid over het feit dat “de regering van Spanje ons een tweederangs AVE heeft gegeven” en benadrukt dat de regio blijft streven naar verbetering van de treindiensten. José Manuel Pancorbo, minister van Openbare Werken, ziet de toevoeging van een goedkopere trein naar Madrid positief, maar merkt op dat de Avlo meer dan drie en een half uur zal duren, “dezelfde tijd als de Alvia”.

Dit vind je misschien ook leuk