Marbella wordt zevende meeste bevolkte gemeente van Andalusië

door admin
Marbella wordt zevende meeste bevolkte gemeente van Andalusië

Hiermee laat de fameuze badplaats de provinciale hoofdsteden Cádiz en Jaén achter zich. Alleen Sevilla, Málaga, Córdoba, Granada, Jerez de la Frontera en Almería tellen meer inwoners. Deze cijfers zijn afkomstig van het Nationaal Instituut voor Statistiek.

De aantrekkingskracht van Marbella

Félix Romero, woordvoerder van de gemeente, benadrukt de aantrekkingskracht van Marbella: “We zien een gezonde groei. Steeds meer mensen willen hier wonen en investeren in onze stad.” Deze bevolkingstoename belooft een boost voor de lokale economie, met meer inwoners die belasting betalen en bijdragen aan de stedelijke diensten.

Woningbouw

Voor 2024 wordt een begrotingsoverschot van bijna 11 miljoen euro verwacht, ten opzichte van 2023. Dit is mede te danken aan de komst van nieuwe inwoners. Ook op het gebied van huisvesting is Marbella een koploper aan de Costa del Sol. Volgens de Orde van Architecten in Málaga zijn er in 2023 alleen al 162 nieuw te bouwen woningen in Marbella goedgekeurd.

Meer fondsen voor Marbella

Met het overschrijden van de 150.000 inwoners komt Marbella in aanmerking voor bijkomende voordelen, zoals een stijging van 7% in de Staatsinkomstenparticipatie (PIE) en regionale fondsen (PATRICA). Dit betekent meer budget voor projecten van zowel de nationale overheid als de Junta de Andalucía.

De werkelijke bevolking

Hoewel er officieel 150.725 inwoners geregistreerd staan, wijzen gegevens over waterverbruik en afvalproductie op meer dan 200.000 mensen. Dat aantal verdubbelt bovendien in de zomer. In het laagseizoen is Marbella populair bij gepensioneerde golfspelers en digitale nomaden uit Noord-Europa, die de kou ontvluchten.

Buitenlandse inwoners

Opvallend is het hoge aantal buitenlandse inwoners in Marbella. Bijna een derde (51.024) van de 150.725 inwoners komt uit het buitenland. Sinds 2019 hebben meer dan 11.000 buitenlanders zich in Marbella gevestigd, waarvan 4.670 alleen al dit jaar. In Nueva Andalucía is zelfs 86% van de bevolking buitenlands, gevolgd door 56% in Las Chapas, 27% in San Pedro en 16% in de stad Marbella zelf.

In de provincie

In de provincie Málaga is Marbella zelfs de tweede gemeente met de meeste inwoners na hoofdstad Málaga. Daarna volgen de gemeenten Mijas, Vélez-Málaga, Fuengirola en Estepona.

Lees ook: Costa del Sol wint flink aan terrein als luxe-bestemming met Marbella aan kop

Dit vind je misschien ook leuk