Massale demonstratie in Madrid tegen premier Sánchez en zijn regeringsbeleid

door admin
Massale demonstratie in Madrid tegen premier Sánchez en zijn regeringsbeleid

De belangrijkste centrumrechtse partijen waren aanwezig, maar Santiago Abascal van de rechts-populistische partij Vox was de enige ‘leider’ die naar het centrum van de hoofdstad was gekomen. Alberto Núñez Feijóo en Isabel Díaz Ayuso, namens de conservatieve Partido Popular, en Patricia Guasp, voor Ciudadanos, hadden eerder al aangekondigd dat ze niet aanwezig zouden zijn. ‘We hebben te maken met de slechtste regering in de geschiedenis’, zei de leider van Vox . 

Het decor

De Gran Vía was tot aan het Plaza de Cibeles afgesloten, de Spaanse vlaggen waren volop zichtbaar. Dezelfde liedjes werden steeds opnieuw gedraaid: van Mediterráneo van Joan Manuel Serrat tot het beroemde Resistiré van Dúo Dinámico. De politieke partijen en vakbond Solidaridad stonden met kraampjes in de buurt. Betogers hoopten dat de president van de autonome gemeenschap Madrid, Isabel Ayuso, zich zo laten zien. Dit was niet het geval, zoals te verwachten was, hoewel zij wel beelden van de demonstratie deelde op haar Twitter-account. 

De controversiële maatregelen van premier Sánchez

Hoewel Núñez Feijóo niet aanwezig was, was de PP vertegenwoordigd dor diens rechterhand in de partij, Miguel Tellado. De PP greep de gelegenheid aan om de pacten van Sánchez met ERC en Bildu aan te vallen. ‘We hebben gezien hoe de president begrotingen heeft ingewisseld voor voordelen voor de pro-onafhankelijkheidsaanhangers. We hebben gezien hoe hij het Wetboek van Strafrecht heeft gewijzigd om het misdrijf van opruiing af te schaffen en degenen die voor de Catalaanse procés zijn veroordeeld te bevoordelen’, beweerde Tellado.  

Ook Abascal bewandelde dezelfde kritische weg als Tellado, die de polemiek vermeed en zich beperkte tot harde kritiek op de coalitieleider met een overzicht van de meest controversiële maatregelen. Van het debat over de hervorming van het misdrijf opruiing en verduistering tot de strafvermindering door de wet ‘Solo sí es si’. ‘De regering liegt tegen de kiezers – zei Abascal – terwijl er nog maar vier maanden te gaan zijn tot de eerste test bij de verkiezingen, de 28-M verkiezingen. 

Meer vertegenwoordigers van het rechtse blok

De demonstratie werd ook bijgewoond door andere vertegenwoordigers van het rechtse blok. Cayetana Álvarez de Toledo, die onder Pablo Casado woordvoerder van de PP was, stond aan de zijde van vertegenwoordigers van de liberale partij Ciudadanos. De voormalige leider van de partij, Inés Arrimadas, zei dat Sánchez ‘een gevaar is voor Spanje’. Zij was aanwezig in gezelschap van de locoburgemeester van Madrid, Begoña Villacís, en het parlementslid Guillermo Fernández. ‘We zullen Sánchez laten vallen zodat Spanje niet omvalt’ zei ze. ‘Het gaat niet om links, rechts of centrum, het gaat erom niet onbewogen te blijven tegenover de uitholling van de instellingen, de verslechtering van de democratie en de verzwakking van de staat,’ verklaarden de organisatoren van het protest vanaf het podium dat voor de gevel van het stadhuis van Madrid was opgesteld.  

Abortuswet 

Hoewel de organisatoren aanvankelijk probeerden de demonstratie op het Plaza de Colón te houden, kregen de organisatoren niet de nodige vergunningen en moesten ze de demonstratie naar Cibeles verplaatsen. De controverse binnen de regering van Castilië en León zette vorige week alles op zijn kop toen vicevoorzitter van Vox, Juan García-Gallardo, wijzigingen in de wet had aangekondigd waardoor vrouwen die hun zwangerschap vrijwillig willen afbreken, verplicht zijn de hartslag van de foetus te horen. 

Een controverse die volgens Tellado ‘alleen de PSOE’ ten goede komt, omdat deze volgens hem andere politieke wrijvingen in de coalitieregering overschaduwt, zoals bijvoorbeeld die over de wet ‘Solo sí es sí’. Er was sprake van een grote regeringscrisis in het parlement van Castilië en León, met spanningen tussen de partij van Abascal en Feijóo, die bij gebrek aan absolute meerderheden vrijwel zeker na de lokale, regionale en algemene verkiezingen tot een akkoord zullen moeten komen.

Dit vind je misschien ook leuk