Mazón erkent dat er fouten zijn gemaakt maar schuift schuld af

"We hebben gedaan wat we konden met de beschikbare informatie"

door Else Beekman
versoepeling bouwregels Valencia door Mazón

De president van de Valenciaanse regio, Carlos Mazón, heeft zich in het Valenciaanse parlement uitgesproken over de aanpak van de recente DANA-ramp. Het weerfenomeen heeft geleid tot desastreuze overstromingen met een ongekende schade en 216 dodelijke slachtoffers tot gevolg. Mazón erkende dat er fouten zijn gemaakt in de crisisaanpak, maar benadrukte dat zijn regering handelde met de beperkte informatie die beschikbaar was.

“We hebben gedaan wat we konden met de informatie die we hadden, maar die was niet voldoende,” aldus Mazón. Hij wees hierbij naar de Hydrografische Confederatie van het stroomgebied van de rivier de Júcar (CHJ). Volgens hem veroorzaakte die een ‘informatieve black-out’ van tweeënhalf uur. Ook noemde hij het Spaanse weeragentschap AEMET nog als gever van foutieve informatie over de hevigheid van het meteorologisch fenomeen van die 29e oktober. Beide instellingen horen bij de nationale overheid.

Mazón wil dat onderzoekscommissie oordeelt over aanpak

Mazón kondigde aan dat hij een onderzoekscommissie wil instellen in het Valenciaanse parlement. Tevens vroeg hij de landelijke regering om een soortgelijke commissie in het Spaanse parlement. “Ik ga fouten niet ontkennen”, zei Mazón aan het begin van zijn toespraak. Hij herhaalde dat de ramp van 29 oktober grondig onderzocht moet worden om herhaling te voorkomen.

Lees ook: Ribera wijst met beschuldigende vinger naar Mazón na DANA-ramp

Mazón denkt niet aan aftreden en wil wederopbouw leiden

De regiopresident benadrukte verder tijdens zijn toespraak dat zijn verantwoordelijkheid nu ligt bij de wederopbouw van de getroffen gebieden. “We zullen ons opnieuw oprichten,” aldus Mazón. Daartoe wil hij ook een nieuwe vicepresidentie oprichten en een nieuwe afdeling voor Noodhulp en Binnenlandse Zaken. De regeringsleider gaf nog geen details over eventuele veranderingen binnen de samenstelling van het regionale kabinet. Wel gaf hij opnieuw duidelijk aan niet van plan te zijn om af te treden. Ondanks oproepen daartoe van demonstranten buiten het parementsgebouw en tijdens een grote manifestatie op 9 november.

Overmacht en communicatieproblemen

Mazón stelde dat de omvang van de overstroming, veroorzaakt door de plotselinge stijging van het water in de Barranco del Poyo, alle bestaande protocollen heeft overstegen. Het afwateringskanaal, dat normaal droog is, veranderde in enkele uren in een “monster”. Het waterpeil werd daarbij vijf keer zo hoog als dat van een grote rivier als de Ebro. De regeringsleider benadrukte dat de ramp ‘oncontroleerbaar’ was. Bovendien werd het enige waarschuwingssysteem verwoest door de watermassa.

Trage steun van centrale overheid

De Valenciaanse regeringsleider hekelde ook het “trage tempo” van de beloofde steun vanuit de centrale overheid. Volgens Mazón zou samenwerking tussen overheden “vanzelfsprekend moeten zijn” en niet afhankelijk van verzoeken. Hij riep op tot “duurzame samenwerking”. Ook benadrukte hij dat er grenzen zijn aan wat een autonome regio kan dragen, al benadrukte hij daar wel bij dat de Generatitat desondanks wel haar verantwoordelijkheid neemt. Hij waarschuwde dat vertragingen niet alleen onfortuinlijk zijn, maar ook directe gevolgen hebben voor de getroffen burgers. Volgens hem wil de regioregering snel handelen en is daarom al begonnen met concrete acties in plaats van loze beloftes. “Burgers kunnen niet wachten terwijl overheden discussiëren over wie waarvoor verantwoordelijk is,” aldus Mazón.

Ook AEMET krijgt kritiek

Mazón richtte zijn pijlen ook op het Spaanse weeragentschap AEMET. De zware overstromingen waren in zijn optiek het resultaat van een onverwacht atmosferisch fenomeen dat de voorspellingen van Aemet ver overtrof. Volgens Mazón was alles en iedereen voorbereid op de verwachte zware regenval, maar niet op de “monstrueuze watermassa” die volgde. Hij benadrukte dat een code rood waarschuwing voor zware regenval de afgelopen tien jaar al 36 keer is uitgegeven, zonder vergelijkbare rampen. Veel van die waarschuwingen leidden zelfs niet tot ernstige overstromingen, aldus de regiopresident. Hij herhaalde ook zijn kritiek op het feit dat AEMET eerder op de dag de waarschuwing had afgezwakt en later weer had bijgewerkt en daarmee foutieve informatie heeft verstrekt.

Lange lunch

Tijdens het debat werd Mazón ook aangesproken op zijn aanwezigheid bij een lange lunch met een journaliste op de dag van de ramp. Gedurende vier uur was hij niet zichtbaar actief tijdens de DANA-crisis. Daarover stelde hij dat hij zijn agenda volgde “met volledige kennis van de situatie”. De verantwoordelijke minister voor Noodhulp was al ter plaatse en de waarschuwingen waren verspreid. Hij voegde toe dat hij direct naar het crisiscentrum Cecopi ging toen hij werd geïnformeerd over een mogelijk risico van het breken van Forata-dam. Al kwam hij daar door verkeerschaos wel later aan dan hij had gewild, maar dat heeft niet geleid tot enige vertraagde actie.

Excuses

Mazón beëindigde zijn toespraak, die meer dan twee uur duurde, met excuses en de aankondiging van veranderingen in de noodprotocollen. “Ik bied mijn excuses aan, het had beter gekund”, zei hij. Hij benadrukte dat er veranderingen zullen komen in de manier waarop de regio zich voorbereidt op en reageert op noodsituaties, om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen. Na deze woorden was het de beurt aan andere parlementsleden om vragen te stellen. Daarover later meer.

Bronnen: El Mundo, El País, ElDiario en La Vanguardia

Lees ook: Duizenden demonstranten in Valencia eisen aftreden Mazón

Dit wil je misschien ook lezen