Meer dan 500 Spaanse dorpen hebben bijna alleen vakantiehuizen

door admin
Meer dan 500 Spaanse dorpen hebben bijna alleen vakantiehuizen

Dat blijkt uit recent onderzoek. De paar inwoners die deze dorpen nog hebben, zien deze tijdens de zomermaanden vol stromen met mensen die er hun vakantie doorbrengen in hun tweede huis. Vaak gaat het om nazaten van vroegere bewoners die terugkeren naar hun wortels.

Op een willekeurige zaterdag in augustus in een dorp in het ‘lege Spanje’ zijn het vaak de festiviteiten van de beschermheiligen die de vroegere bewoners of hun nakomelingen tot tijdelijke terugkeer verleiden. Opeens staat dan het dorpsplein weer vol met mensen die feest komen vieren. Dit beeld herhaalt zich gedurende zomer door heel Spanje. 

De cijfers liegen er verder niet om: in meer dan 532 gemeenten is 80% of meer van de huizen niet de primaire woonplek van de bewoners. Het kleine dorp Valdeprado in Soria spant in dit verband de kroon met een verbazingwekkende 96,12 procent aan tweede woningen. Het dorp telt maar negen vaste inwoners. 

De zomerse uitbarsting aan de kust

Dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot het (lege) binnenland. Aan de kustlijnen van Spanje zien we iets vergelijkbaars. Neem bijvoorbeeld Noja in Cantabrië, een dorp met ruim 2.500 inwoners. In augustus verwelkomt het meer dan 56.000 toeristen. Maar liefst 91,6% van de huizen in dit kustdorp zijn tweede woningen of staan zelfs helemaal leeg. Dit blijkt uit experimentele statistieken van INE die het toerisme meten op basis van de positie van mobiele telefoons. 

In Noja staan ​​13.615 woningen. Maar in de meeste daarvan woont niemand. Slechts in 8,40% van de woningen staat iemand ingeschreven. De rest – maar liefst 12.471 – zijn tweede huizen of lege huizen.

Hoofdwoningen en tweede verblijven

In Spanje is 30,38 procent van de woningen geen hoofdwoning. De INE categoriseert woningen als hoofdwoningen waar mensen geregistreerd zijn. Als niet-hoofdwoningen gelden woningen waar geen personen geregistreerd zijn. Dat zijn voornamelijk tweede woningen, toeristische woningen en dus ook leegstaande woningen. 

Drie zones

Met dit uitgangspunt worden drie typen zones waargenomen. Zones met een veel lager percentage niet-hoofdwoningen of tweede huizen. Deze komen overeen met de meest bevolkte gebieden van Spanje. Denk aan de grootstedelijke gebieden van steden als Madrid, Barcelona of Sevilla.

Dan zijn er de regio’s die zeer dicht bij het gemiddelde liggen, met gemeenten die er iets boven of iets onder liggen, zoals het geval is in de regio Murcia.

Tenslotte vinden we de gemeenten met veel hogere percentages niet-hoofdwoningen. Dit is de algemene trend in het grootste deel van het land. Deze zijn vooral geconcentreerd in de meest ontvolkte gebieden waar huizen staan ​​van mensen die er niet meer wonen, maar die bijvoorbeeld in de zomer wel terugkomen. Daarnaast bevinden zich onder gemeenten met een aanzienlijk aantal tweede woningen ook veel kustplaatsen, zoals Noja zelf. 

De impact

Het fenomeen heeft verschillende gevolgen. Enerzijds leidt het tot enorme pieken in toerisme, wat een zegen kan zijn voor de lokale economie. Anderzijds stelt het de infrastructuur zwaar op de proef en verdwijnt de oorspronkelijke gemeenschap.

Meer huizen dan inwoners

In Spanje zijn er zelfs veel steden met meer huizen dan inwoners. Dit is het geval in 3.702 van de 8.131 in het hele land, bijna de helft. De meest bevolkte zijn precies twee vakantiebadplaatsen: Orihuela en Torrevieja, beide in Alicante. Orihuela heeft 80.784 geregistreerde inwoners en 88.508 woningen. In Torrevieja is het verschil nog groter: 83.547 mensen staan er ingeschreven voor 122.736 woningen.

Spanje’s dubbele uitdaging

Spanje staat in dit verband voor een tweeledige uitdaging. Het land moet allereerst manieren vinden om de leegloop van zijn dorpen tegen te gaan. Die leeglooop leidt namelijk tot verlies van dienstverlening, cultureel erfgoed en verwaarlozing van het platteland. Ten tweede moet het een duurzaam toerismebeleid ontwikkelen dat verder gaat dan het simpelweg volproppen van kustplaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk