Meer DANA’s, recordhitte en verwoestende stormen in Spanje

door admin
Meer DANA's, recordhitte en verwoestende stormen in Spanje

De zomer van 2023 was bijzonder oncomfortabel, met vier hittegolven die temperaturen tot boven de 45 graden brachten. Slapen was haast onmogelijk door de zwoele nachten.

DANA’s en overstromingen

Vorig weekend liet een DANA in Madrid en Castilla-La Mancha een spoor van verwoesting achter. Er vielen ook doden en mensen raakten vermist. De zwaarst getroffen gebieden lagen in Toledo, Madrid, Castellón en het zuiden van Tarragona.

Dana nu ook in het binnenland

Op zichzelf is een DANA geen nieuw fenomeen in Spanje. Alleen deed de laatste zich voor in het binnenland van het schiereiland. Bovendien was de DANA “zeer intens voor de tijd van het jaar”, normaal komt het fenomeen vaker voor in de herfst. Door de bijdrage van zeer vochtige lucht uit de Middellandse zee werden de stormen verder aangewakkerd”, legt Ruben del Campo, woordvoerder van het Spaanse weerbureau AEMET uit.

“Die vochtige lucht was urenlang statisch in het gebied en dat zorgde ervoor dat de regenval zeer hoge waarden bereikte”, waardoor recordcijfers ontstonden in steden als Valladolid, Segovia of Toledo. Nog nooit heeft het daar in 24 uur zoveel geregend.

En niet alleen Spanje kampt met extreme weersomstandigheden. Landen als Griekenland, Bulgarije, Turkije, Brazilië n Hong Kong ervaren ook de vernietigende gevolgen van klimaatverandering. 

Onontkoombare realiteit

Jorge Olcina, klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Alicante, bevestigt dat “de manier waarop het regent in Spanje verandert.” Er valt steeds meer water in kortere tijd. En het ontbreekt dan aan capaciteit om het op te vangen of goed te geleiden. Hij benadrukt dat we in een steeds minder comfortabel klimaat leven, wat we vooral in de zomer merken met steeds intensere hitte die bovendien gedurende langere periodes aanhoudt.

Aanpassing is noodzakelijk

De enige manier om met deze extreme omstandigheden om te gaan, is aanpassing. Het vereist bijvoorbeeld “verbeteringen van het rioleringssysteem zodat bij een grote hoeveelheid regen in korte tijd het water alsnog zijn weg kan vinden. Bovendien moet zorgvuldig gekeken worden naar plekken waar bebouwing staat in overstromingsgevoelige gebieden. Steden moeten ook voorkomen dat het hitte-eiland te groot wordt, door meer groenvoorzieningen aan te leggen. Ook sectoren als toerisme en landbouw dienen zich aan te passen.

Investeringen nodig

“Er moet worden geïnvesteerd om de impact van een steeds intenser klimaat te minimaliseren”, concludeert Olcina. Steden als Alicante nemen al maatregelen, zoals de aanleg van overstromingsparken. Hier en daar wordt gezorgd voor meer groen. Andere steden verzinnen dingen om regenwater beter op te kunnen vangen.

Lees ook: Augustus was de heetste maand ooit in Spanje met twee hittegolven

Dit vind je misschien ook leuk