In de Madrileense wijk El Cañaveral is een zaak aan het licht gekomen waarin 12 families naar eigen zeggen slachtoffer zijn geworden van een grote oplichting. Deze families, die volgens de eigenaar zijn gebouw hebben gekraakt, tonen huurcontracten die ze zouden hebben ondertekend via het platform Wallapop.
De families beweren elk 5.000 euro te hebben betaald om in het pand te mogen wonen en verklaren dat ze niets wisten van de illegale situatie.
Valse contracten en verwarring
Volgens advertenties op vastgoedplatform Idealista is de huur van de woningen in het betreffende gebouw normaal gesproken tussen de 950 en 1.400 euro per maand. De families die nu in het pand wonen, zeggen echter een contract te hebben getekend met een borgsom van 2.000 euro en een maandelijkse huur van 1.000 euro. Ze tonen dit contract als bewijs van hun vermeende legale verblijf in het gebouw.
Vastgoedbeheerder Savills, die verantwoordelijk is voor het pand met de in zijn ogen 12 ‘okupas’-families erin, ontkent echter enige betrokkenheid bij deze contracten. Het bedrijf beweert niet op de hoogte zijn van deze afspraken. Dit wekt de indruk dat de families mogelijk het slachtoffer zijn van een oplichter die hen valse contracten heeft aangeboden en vervolgens is verdwenen met het geld.
Politie onderzoekt de zaak
De situatie heeft geleid tot spanningen tussen de nieuwe bewoners en de buurtbewoners. De bewoners eisen duidelijkheid over de situatie, terwijl de families die nu in het gebouw wonen volhouden dat ze het slachtoffer zijn van een ingewikkelde oplichtingspraktijk. De politie onderzoekt nu de herkomst van de valse contracten en zal proberen te achterhalen wie verantwoordelijk is voor deze nieuwe vorm van oplichting.
Als blijkt dat de contracten daadwerkelijk vals zijn, wordt dit gezien als een van de grootste oplichtingszaken gericht op ‘okupas’ in Spanje. De uitkomst van het onderzoek zal bepalen of de families in aanmerking komen voor bescherming als slachtoffers van fraude of dat er sprake is van een poging tot het rechtvaardigen van hun illegale verblijf.
Lees ook: Verkoop van woningen inclusief krakers nieuwe trend in Spaanse vastgoedmarkt