Met de auto naar Spanje: is iedereen in de auto goed verzekerd?

door admin
Met de auto naar Spanje: is iedereen in de auto goed verzekerd?

We bedoelen vooral je verzekeringen. Een zorgeloze vakantie begint namelijk met een goede verzekering. Dat geldt niet alleen voor jou achter het stuur, maar ook voor je medepassagiers. Hoe goed zijn je inzittenden en bagage eigenlijk verzekerd?

Kijk, je wil er natuurlijk liever niet te veel over nadenken, maar een ongeluk kan altijd gebeuren. Daarbij kan jou als bestuurder iets overkomen, maar ook je passagiers kunnen gewond raken of zelfs overlijden. Waar een autoverzekering met WA-dekking verplicht is, is het niet verplicht om ook een verzekering voor je inzittenden af te sluiten. Maar je begrijpt het al: verstandig is het wel. Je kunt de inzittenden van je auto op twee manieren verzekeren: met de ongevallenverzekering voor inzittenden (OIV) of de schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Dit zijn beide dus aanvullende verzekeringen naast je basis autoverzekering. 

Wat is het verschil tussen deze twee inzittendenverzekeringen?

Stel, het gaat helemaal mis en je raakt betrokken bij een ernstig verkeersongeluk. Raak je invalide, dan keert de ongevallen inzittendenverzekering (OIV) een vast bedrag uit. Niet alleen voor jou als bestuurder, maar voor alle inzittenden. Het bedrag staat vast en is gekoppeld aan het aantal mensen in de auto. Dit bedrag wordt ook uitgekeerd in geval van overlijden. Meestal ligt het bedrag rond de € 20.000 – € 45.000 per passagier in het geval van blijvende invaliditeit. En bij overlijden ligt het bedrag rond de € 10.000 – € 15.000.

Heb je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI), dan is de dekking uitgebreider. Deze verzekering keert een bedrag uit dat gelijk is aan de geleden schade. Dat betekent dat je zowel de werkelijke materiële schade (inclusief die van je bagage), maar ook letselschade uitbetaald krijgt voor alle inzittenden. Daar zit weliswaar bij veel verzekeraars een vast maximumbedrag aan, maar dat ligt vele malen hoger dan bij de OIV. Omdat de OIV uitgaat van een vast bedrag en de SVI de daadwerkelijke schade uitkeert, is de SVI een duurdere verzekering.

Welke inzittendenverzekering moet ik kiezen?

Of je kiest voor de OIV of de SVI hangt een beetje af van de vraag welk risico je wil afdekken. Het vaststaande bedrag dat de OIV uitkeert na een ongeluk, klinkt misschien in eerste instantie aardig hoog. Maar als je na een ongeluk alle schade in kaart gaat brengen, valt dat vaak vies tegen. In werkelijkheid kan de schade aardig in de papieren lopen. Denk aan bagage, medische kosten of inkomstenverlies, omdat je tijdelijk – of zelfs nooit meer – kunt werken. De dekking van de SVI voorziet daarin.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Het loont om een rondje te maken langs verschillende aanbieders van autoverzekeringen. Start met een goede basis autoverzekering en bekijk welke aanvullende inzittendenverzekering het beste aansluit op jouw persoonlijke situatie. Ben je kostwinner, reis je vaak met andere passagiers in je auto of maak je regelmatig lange ritten naar bijvoorbeeld Spanje? Dat zijn allemaal factoren die meespelen in je overwegingen. Geregeld? Dat rijdt een stuk relaxter. Felices vacaciones!

Dit vind je misschien ook leuk