Reizen met je hond naar Spanje kan een onvergetelijke ervaring zijn, voor zowel jou als je trouwe viervoeter. Het land biedt tal van mogelijkheden, van eindeloos wandelen langs prachtige stranden of door gezellige stadsparken. En hoe leuk zou je hond een uitdagende hike door een mooi natuurgebied vinden? Volop mogelijkheden dus. Maar om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt voor zowel jou als je hond, is een goede voorbereiding essentieel.
In dit artikel geven we een aantal tips om je reis naar Spanje met je hond goed voor te bereiden.
Het EU-huisdierenpaspoort
Elke hond die binnen de Europese Unie reist, moet een EU-huisdierenpaspoort hebben. Dit document bevat gedetailleerde informatie over de vaccinatiegeschiedenis van je hond. Bovendien is het een bewijs van de algemene gezondheid, zoals beoordeeld door een gecertificeerde dierenarts. Zorg ervoor dat het paspoort ook de microchipnummer van je hond bevat. Dat is namelijk een belangrijk identificatiemiddel.
Vaccinaties en preventie
Het is erg belangrijk dat je hond alle benodigde vaccinaties heeft ontvangen voordat hij het land binnenkomt. Dit omvat een rabiësvaccinatie, die niet alleen verplicht is, maar ook essentieel voor de gezondheid van je hond. De vaccinatie moet ten minste 21 dagen voor je aankomst in Spanje worden toegediend als het de eerste keer is dat je hond wordt gevaccineerd tegen rabiës. Naast rabiës zijn preventieve behandelingen tegen teken en vlooien ook aan te raden, omdat deze parasieten in Spanje prevalent zijn en ziekten kunnen overdragen.
Lees ook: De beste Spaanse bestemmingen om met je hond naartoe op vakantie te gaan
Bescherming tegen leishmaniasis
Als je met je hond naar Spanje reist, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen leishmaniasis. Deze ziekte wordt overgedragen door de beet van geïnfecteerde zandvliegen. Om je hond te beschermen, overweeg het gebruik van natuurlijke afweermiddelen, die rijk zijn aan laurinezuur en helpen om insecten af te weren. Het is verder verstandig om wandelingen tijdens de vroege ochtend of late avond te vermijden want dan zijn zandvliegen het meest actief. Bovendien kan het gebruik van een fijnmazig net waaronder je hond slaapt, helpen om contact met zandvliegen te minimaliseren.
Hitte en hydratatie
Bij het reizen naar Spanje, vooral tijdens de warmere maanden, is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat. In sommige gebieden van Spanje kan de hitte vooral in de zomermaanden erg oplopen. Dat betekent een risico op oververhitting en uitdroging voor je hond. Het is essentieel om wandelingen tijdens de koelere dagdelen te plannen, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond, om hittegerelateerde gezondheidsproblemen te vermijden. Zorg altijd voor voldoende vers water en toegang tot schaduwrijke plekken waar je hond kan rusten en afkoelen. Laat je hond ook niet over heet asfalt of hete tegels lopen in de zomer. Dat kan voor pijnlijke wondjes zorgen aan de voetkussentjes. Tot slot, laat je hond nooit in de auto zitten in de warmere maanden, zelfs al is het maar voor een kleine boodschap. Auto’s worden extreem snel hete ovens. Zelfs als het buiten 20 graden is, loopt het kwik in de auto snel op tot een graad of 36.
lokale wetten en regels
Een ander belangrijk aspect van reizen met je beste maatje is het rekening houden met de lokale wetgeving en regels. Veel stranden en parken in Spanje hebben specifieke voorschriften over het toelaten van honden. Sommige stranden staan honden toe gedurende het laagseizoen, maar verbieden ze tijdens de piek zomermaanden. Ook verschilt de regelgeving met betrekking tot het opruimen van de uitwerpselen van je hond per dorp of stad. Sommige zijn erg streng en delen boetes uit als je het niet schoonmaakt, anderen eisen zelfs dat je een waterflesje bij je hebt om de urine van je hond weg te spoelen. Hetzeflde geldt voor het al dan niet los kunnen laten lopen van je hond. Barcelona deelt bijvoorbeeld boetes uit voor het laten loslopen van je hond. Al is het beestje nog zo braaf, in beschermde natuurgebieden is het verplicht je hond aangelijnd te houden.
Het is belangrijk om deze regels vooraf te onderzoeken en te plannen waar je met je hond naartoe kunt gaan. Bovendien, als je van plan bent om het openbaar vervoer te gebruiken, moet je de regels voor het vervoeren van huisdieren in bussen, treinen of taxi’s controleren, omdat deze kunnen variëren.
Voorbereiding op noodsituaties
Tot slot, de voorbereiding op noodsituaties is ook een must. Zoek uit waar de dichtstbijzijnde dierenartspraktijken zijn op je vakantiebestemming. Zorg ook dat je een basisset EHBO-benodigdheden bij je hebt, zoals verbanden, antiseptische middelen, en mogelijk een tekentang. Het is altijd beter om voorbereid te zijn op eventuele gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan terwijl je in het buitenland bent.
Veilige en plezierige reis voor jullie allebei
Door al deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je reis naar Spanje veilig en plezierig is voor zowel jou als je hond. Met een juiste voorbereiding kunnen jullie optimaal van het veelzijdige land genieten.
Lees ook: Je grote hond mag in Spanje nu ook mee met de trein