Meterslange haai opent zomerseizoen in Spanje met sluiting strand

door admin
blauwe haai op menorca

Op maandag sloten de autoriteiten op het eiland Menorca een strand vanwege de aanwezigheid van een tussen de twee en drie meter lange blauwe haai.

De haai werd rond half vier ’s middags gespot op het strand van Arenal d’en Castell in Es Mercadal. Het dier zwom rond in de baai, was vanaf het strand duidelijk te zien en bleef maar heen en weer zwemmen zodat de strandwachten de rode vlag hesen om het zwemmen te verbieden. Vanwege het mooie weer waren er veel mensen.

De noodhulpdienst 112 werd door diverse strandbezoekers en de strandwachten gewaarschuwd, maar kregen vervolgens te horen dat de aanwezigheid van een blauwe haai aan de kust geen reden tot paniek is. Het dier is niet gevaarlijk voor mensen. Het enige wat gedaan moet worden is zorgen dat mensen niet de zee ingaan tot de haai zelf weer naar diepere wateren vertrekt.

Wat te doen bij het zien van een blauwe haai?

Volgens eltiempo.es staan blauwe haaien bekend om hun grote formaat – ze kunnen tot 4 meter lang worden – en hun grote behendigheid en aerodynamica. Ze leven gewoonlijk in gematigde en tropische oceanen over de hele wereld, op zoek naar prooien zoals vissen en inktvissen.

Hun aanwezigheid op stranden hoeft niet per se gevaarlijk te zijn, maar de aanblik kan paniek veroorzaken. Het advies van de autoriteiten bij een waarneming is om het water te verlaten om zogenaamde “verkennende beten”, die te wijten zijn aan hun beperkte zicht, te voorkomen. Als ze heel dichtbij zijn, is het wel raadzaam om plotseling bewegingen of een overhaaste vlucht te vermijden. Je kunt ook bubbels blazen onder water of geluiden produceren, zodat de haai merkt dat je geen bedreiging vormt.

Ongeveer 47 haaiensoorten in Middellandse Zee

Elke zomer worden er haaien gesignaleerd langs de Spaanse Costa’s. Vrijwel altijd ontstaat er paniek, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Er leven volgens experts tot wel 45 haaiensoorten in de Middellandse Zee. Daarvan zijn vele met uitsterven bedreigd. De blauwe haai is de meest voorkomende soort in deze zee en heeft geen reputatie van agressie jegens mensen. De grijze stokhaai komt ook veel voor in met name de warmere wateren meer naar het oosten. Dan zijn de kleinere kathaai en hondshaai veel waargenomen die vanwege hun omvang helemaal geen gevaar vormen voor zwemmers.

Lees ook: Op deze Spaanse stranden zijn de afgelopen jaren haaien gezien

Dit vind je misschien ook leuk