Mijas deelt woensdag 700 kilo sardines uit

door Else BeekmanElse Beekman
Espeto de sardinas, sardientjes

Op 1 mei, de Internationale Dag van de Arbeid, organiseert de stad Mijas aan de Costa del Sol een uniek culinair evenement. Liefst 700 kilo sardines worden uitgedeeld in de vorm van het beroemdste gerecht aan de kust van de provincie Malaga: ‘espetos de sardinas’. De feestelijkheden, bekend als de ‘sardinada’, vindt plaats in La Cala de Mijas.

Wil je genieten van gratis ‘espetos’, ga dan naar de Plaza de Torreón langs de boulevard. Daar zullen twaalf ervaren ‘espeteros’, koks die gespecialiseerd zijn in het roosteren van sardines op open vuur, zorgen voor de perfecte bereiding van deze verse visjes. De lokale buurtvereniging Santa Teresa verkoopt daarnaast tegen vriendelijke prijzen andere hapjes en drankjes vanuit een bar.

Feestelijke activiteiten

Voor de bezoekers wordt er een grote tent opgezet. De dag zal verder worden opgeluisterd met live muziek, waardoor de viering een gezellig samenzijn wordt gedomineerd door deze kust zo kenmerkende geur van gegrilde sardientjes. Silvia Marín, de gemeenteraadslid verantwoordelijk voor Festiviteiten in Mijas, nodigt zowel lokale bewoners als toeristen uit om deel te nemen aan deze bijzondere ervaring. Zo kan iedereen genieten van het bekendste gerecht van de provincie Malaga en de beroemde Andalusische gastvrijheid.

Espetos

espetero

espetero aan het werk in Malaga

Als je de provincie Malaga hebt bezocht, zonder een ‘espeto de sardinas’ te hebben gegeten, heb je wel iets gemist. Spanjaarden zien de espeto als ‘de koning van de zomer in Zuid-Spanje. De gegrilde sardientjes zijn het lekkerst in de zomer als er geen ‘r’ in de maand staat. In Malaga staan ongeveer 1.200 chiringuitos en het moet wel heel raar lopen als zo’n strandrestaurant geen espeto de sardinas aanbiedt. De espeteros rijgen de visjes, meestal 6 tot 8 per portie, aan een stokje om ze vervolgens te roosteren op een open vuurtje dat brand in tot barbecue’s omgetoverde oude vissersbootjes of moderne varianten daarvan. Je hoeft niet minutieus de graatjes en te verwijderen. Die zijn vaak zo zacht dat je ze kunt eten.

Lees ook: Wie serveert de lekkerste espeto de sardinas aan de Costa del Sol?