Milieugroepen bezorgd over impact groot zonnepark in Torrevieja

door admin
torrevieja

Het recent groots door de Spaanse regering aangekondigde project voor de aanleg van een zonnepark om de energiekosten van de ontziltingsinstallatie te verlagen, wekt bezorgdheid onder milieugroepen.

Zij beweren dat de installatie in San Miguel de Salinas een buitensporige inname van landbouwgrond met zich meebrengt. Het geplande zonnepark zou een oppervlakte beslaan die vier keer zo groot is als het stadscentrum van San Miguel de Salinas. De bijna 200 hectare of twee miljoen vierkante meter zou een geïnstalleerd vermogen van 70 megawatt krijgen. Deze informatie werd gedeeld door Miguel Ángel Pavón, voorzitter van de Asociación de Amigos de Sierra Escalona.

Bezwaren

De milieugroepen, waaronder Amigos de Sierra Escalona en Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (ASA), hebben aangekondigd bezwaar te maken tegen het project zodra het openbaar wordt gemaakt. Zij stellen dat het een ongerechtvaardigde inname van landbouwgrond betekent. Bovendien zal het een ecologische corridor tussen het beschermde landschap van Sierra Escalona en het natuurpark van de lagunes van Torrevieja en La Mata onderbreken.

Van schatting tot werkelijkheid

Aanvankelijk werd geschat dat het zonnepark ongeveer 140 hectare zou beslaan. Volgens de milieuactivisten gaat het echter bijna om 200 hectare. Bij hun berekeningen maakten ze gebruik van cartografische hulpmiddelen van de Generalitat. Ter vergelijking: het stadscentrum van San Miguel de Salinas, exclusief de verspreide urbanisaties, beslaat ongeveer 50 hectare.

Extra bezorgdheid over Vega del Segura

En de 200 hectare voor het zonnepark bij Torrevieja is niet de enige zorg. Daarnaast zijn de groepen verontrust over de 56 hectare van de macro-zonneplantage Vega del Segura, die ook in behandeling is bij de staat. Daarvoor werd al een gunstige milieueffectrapportage gegeven, ondanks bezwaren van dezelfde milieuorganisaties.

Pavón benadrukt: “We kondigen nu al aan dat we bezwaar zullen maken tegen deze installatie zodra deze openbaar wordt gemaakt. Het betreft een buitensporige inname van land met hoge agrarische waarde in het Campo de Salinas. Het ligt binnen het hydrologische en landschappelijke bekken van de Laguna de Torrevieja. Dat is absoluut niet acceptabel. Bovendien zou de installatie, samen met de nabijgelegen Vega del Segura-plant, de ecologische verbinding tussen Sierra Escalona en de Laguna de Torrevieja bemoeilijken.”

Zoutmeren

De zoutmeren van Torrevieja vormen een uniek natuurlijk fenomeen en zijn van cruciaal ecologisch belang voor de regio. Deze meren, bekend als Las Salinas de Torrevieja zijn verantwoordelijk voor een van de grootste zoutproducties van Europa. Daarnaast dienen ze ook als een vitaal leefgebied voor diverse vogelsoorten. Daaronder de iconische flamingo’s die hier komen broeden. De hoge zoutconcentratie in het water creëert een bijzonder micro-ecosysteem, waarin bepaalde algen en micro-organismen gedijen die op hun beurt voedsel bieden aan de vogelpopulaties. Bovendien spelen de zoutmeren een belangrijke rol in de regulering van het klimaat in de omgeving en fungeren ze als natuurlijke waterzuiveraars. Door hun ecologische waarde zijn de zoutmeren van Torrevieja uitgegroeid tot een belangrijk gebied voor wetenschappelijk onderzoek, natuurbescherming en ecotoerisme. Zodoende vormen ze een onmisbaar onderdeel van het natuurlijke erfgoed van Spanje.

Torrevieja krijgt een van Europa’s grootste zonneparken

Dit vind je misschien ook leuk