Mobiele ontziltingsinstallaties voor haven Barcelona

Idee voor mobiele ontziltingsinstallaties komt uit toeristische sector

door Judith Goeree
droogte Barcelona

De klimaatminister van de Catalaanse regering heeft aangekondigd dat er een drijvende ontziltingsinstallatie komt in de haven van Barcelona. Catalonië kiest hiervoor om de bevolking te kunnen voorzien van water tijdens ernstige droogteperiodes.

Water ontzilten in eigen haven, dat is de keuze die Barcelona maakt met het oog op de te verwachten droogte in de nabije toekomst. Met de stap voor een mobiele ontziltingsinstallatie ziet de autonome regio af van het eerdere idee om water per boot te laten aanvoeren. Het initiatief moet ervoor zorgen dat het grootstedelijk gebied van Barcelona in de komende maanden verzekerd is van water en geen nieuwe restricties hoeft op te leggen aan haar inwoners.

Op een na hoogste droogteniveau verwacht voor komende herfst

Tijdens een persconferentie verklaarde de Catalaanse klimaatminister dat de drijvende ontziltingsinstallatie in oktober operationeel zal zijn. De verwachting is dat in die maand droogteniveau 2 wordt bereikt, als er geen regen meer valt voor die tijd. In dit stadium wordt gesproken van ernstige droogte. Het is het laatste niveau voor niveau 3, wat gelijk staat aan ´code rood´. De ontziltingsinstallatie zal ongeveer 14 kubieke hectometer water per jaar produceren, wat overeenkomt met 6% van het waterverbruik van het grootstedelijk gebied van Barcelona.

Ook andere regio´s kiezen voor mobiele ontziltingsinstallaties

De regio Costa Brava Girona en het Water Consortium Girona (CACBG) gaan 12 mobiele ontziltingsinstallaties aanschaffen. Het is de bedoeling dat die in juni in werking treden om een twaalftal gemeenten te voorzien van water. Volgens de regering worden er vier ontziltingsinstallaties geplaats in Roses, vier bij de drinkwaterzuiveringsinstallatie van ETAP Empuriabrava en nog eens vier op het strand van Empuriabrava.

Het water uit de ontziltingsinstallaties van Roses is bestemd voor de eigen gemeente. De overige mobiele ontziltingseenheden produceren water voor de gemeenten die water krijgen van ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló d’Empúries – inclusief Empuriabrava -, de Mancomunidad de Pau, Palau Saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret y Marzà, El Port de la Selva en Selva de Mar.

Idee voor watergarantie komt uit toerisme

Het idee voor de mobiele ontziltingsinstallaties komt voort uit de particuliere sector, specifiek uit de toeristische sector. Bij eerdere waterrestricties door de droogte in Catalonië heeft deze sector gekozen voor de mobiele oplossing. De deur naar deze optie ging open nadat deze bedrijfstak in Lloret een ontziltingsinstallatie kocht. De oplossing zou de publieke sector ten goede komen, omdat het drinkwater zou kunnen garanderen aan de bevolking.

Lees ook: Hoe zit het met de ontziltingsinstallaties in Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk