Murcia en Alicante bij Spaanse provincies met hoger rendement op verhuur

door admin
Murcia en Alicante bij Spaanse provincies met hoger rendement op verhuur

Een woning kopen en vervolgens op de huurmarkt zetten is een optie die door veel professionele beleggers maar ook particulieren wordt gekozen om zo op termijn extra inkomsten te genereren.

Voor wie een huis in Spanje in de verhuur heeft is het positief dat de rentabiliteit van de huur dit jaar “licht” herstelt tot 5,4% vergeleken met 5,2% in 2021. Wel blijft die rentabiliteit “lijden onder de aanzienlijke stijging van de huizenprijzen in Spanje, vooral na het einde van de beperkingen als gevolg van de pandemie”, zoals blijkt uit een rapport van taxatiebedrijf Euroval.

Bekijk ook: Huurprijs breekt records in 12 Spaanse hoofdsteden in juli

In 2020 stond dat cijfer op 6,3% en een jaar eerder op 6,8%. Op deze manier ” hervat de winstgevendheid van huurwoningen na twee jaar van dalingen het opwaartse pad, hoewel met een tendens om te stabiliseren”, merkt de studie op. Het rendement op het verhuren van een woning overtreft in 37 provincies het landelijk gemiddelde.

Van die provincies is het Cuenca waar de winstgevendheid van verhuur het hoogst is: 9,3% per jaar. “De sterke stijging van de huurinkomsten is paradigmatisch, terwijl de prijs van woningen stabiliseert”, zegt de Euroval-studie. De jaarhuur die in 2019 5.385 euro was, gaat in 2022 naar 7.200, terwijl in die jaren de gemiddelde prijs van woningen rond de 77.000 euro blijft. Dit leidt ertoe dat de huurwinstgevendheid 2,7 procentpunt boven het gemiddelde voor de autonome gemeenschap ligt.

Boven de 8% zijn de rendementen van Huelva (8,9%), Cáceres (8,3%), Valencia (8,2%) en Ávila (8%). Een andere groep van tien provincies overschrijdt 7%: Segovia (7,9%), Badajoz (7,9%), Castellón (7,4%), Albacete (7,3%), Ciudad Real (7,2%), Murcia (7,1%), Salamanca (7,1% ), Toledo, Jaén, Zamora en Sevilla (allemaal 7%).

Er zijn 13 provincies met een winstgevendheid van huuropbrengsten van meer dan 6% per jaar: Almería (6,8%), León (6,8%), La Rioja (6,7%), Granada (6,6%), Soria (6,6%), Córdoba (6,6%). Ourense (6,4%), Palencia (6,4%), Lugo (6,3%), Tarragona (6%), Asturië (6%), Navarra (6%) en Burgos (6%).

Het rendement is ook hoger dan het nationale gemiddelde in Huesca (5,9%), Guadalajara, Pontevedra en Lérida (de drie met een rendement van 5,8%), Teruel, Alicante en Barcelona (5,7% per jaar in de drie provincies), en Zaragoza (5,6%).

Onder het landelijk gemiddelde

In totaal hebben 15 provincies een rendement dat onder het landelijke gemiddelde ligt. Dit is het geval voor Cantabrië, La Coruña, Las Palmas, Valladolid, Cádiz, Álava en Vizcaya, allemaal nog steeds boven de 5%. Daarna volgen Girona (4,8%), Santa Cruz de Tenerife (4,8%), Guipúzcoa (4,7%), Melilla (4,6%), Ceuta (4,5%), Madrid (4,5%), Malaga (4,3%) en de Balearen (3,5%).

Lager rendement in provincies waar koophuizen het duurste zijn

Euroval wijst op de grote geografische spreiding van rendementen, waardoor de provincies met de duurste koopprijzen van woningen over het algemeen een lager huurrendement hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de Balearen, Malaga of Madrid, met jaarrendementen die duidelijk onder het nationale gemiddelde liggen.

Bekijk ook: Huis kopen in Spanje, hoe ga je te werk?

Wereldwijd nam de winstgevendheid van woninghuur in 2022 in vergelijking met 2021 toe in 36 provincies, daalde slechts in nog eens negen en bleef stabiel in zeven (deze relatie omvat de autonome steden Ceuta en Melilla). De stijgingen zijn “zeer matig”, aangezien in 29 daarvan de groei lager is dan 1% per jaar.

Volgens de cijfers van de taxateur worden de belangrijkste verhogingen van het rendement genoteerd in Cáceres (2,8%) en Huelva (2,6%). Cuenca, León en Badajoz hebben stijgingen van meer dan 1% ten opzichte van 2021 en Sevilla en Ávila verbeteren de winstgevendheid van vorig jaar met 1%.

Dit vind je misschien ook leuk