Mysterieuze witte vlek in Mar Menor, regiobestuur Murcia grijpt in

door admin
Mar Menor witte vlek

Dinsdag kwamen lokale en nationale deskundigen samen om wetenschappelijke bevindingen te bespreken over de ‘witte vlek’ in de van alle kanten bedreigde Mar Menor. Deze mysterieuze vlek begon zo’n vier jaar geleden te verschijnen in de grote zoutwaterlagune in Murcia.

De regionale overheid van Murcia is bereid in te grijpen bij de witte vlek in het Mar Menor, mits dit wordt goedgekeurd door experts. Dit heeft Juan María Vázquez, de regionale minister van Milieu, Universiteiten, Onderzoek en Mar Menor, tijdens de bijeenkomst bevestigd. De vlek dreigt de planten op de bodem van de lagune te laten verdwijnen.

Onderzoek naar het verschijnsel

Witte vlek Mar Menor

De witte vlek in Mar Menor werd voor het eerst opgemerkt bij de monding van de Rambla del Albujón. Sindsdien heeft de vlek zich uitgebreid tot aan de eilandjes Perdiguera en het zuiden van Los Urrutias. De vlek bestaat uit een grote hoeveelheid calcium en zorgt voor aanzienlijke ecologische verstoringen in het water. De calcietneerslagen vormen een uitdaging voor wetenschappers. Ze verhogen de pH van het water in de binnenzee, waardoor het alkalischer is geworden, in plaats van zuurder zoals verwacht. Het doel van de bijeenkomst van dinsdag was dan ook om de oorsprong van dit fenomeen te analyseren en oplossingen te vinden om de impact ervan te verminderen.

Wetenschappelijke bevindingen

Een recent rapport van het Spaanse instituut voor Oceanografie (IEO) meldde de aanwezigheid van deze witte massa water. De vlek werd de afgelopen jaren steeds duidelijker en is zelfs te zien op satellietbeelden. Het water beslaat een gebied van ongeveer 15 vierkante kilometer en bevat hoge concentraties chlorofyl en organisch materiaal, waarschijnlijk van planctonische oorsprong.

Mogelijke oorzaken

De wetenschappers vermoeden dat de voedingsstoffen die de planctonproliferatie veroorzaken, een diffuse oorsprong hebben, in plaats van uit specifieke bronnen zoals de Rambla del Albujón. De witgekleurde, troebele watermassa heeft ongekende afmetingen bereikt en beïnvloedt de biodiversiteit van de lagune.

Actieplan

De regionale overheid heeft besloten de eerste fase van een interventieplan te starten. Daarin komen maatregelen om de uitbreiding van de vlek tegen te gaan. Het uiteindelijke besluit zal echter afhangen van de goedkeuring door de Interadministratieve Commissie van Mar Menor, die bestaat uit vertegenwoordigers van de regionale en nationale overheid. Dit BELICH-project, gefinancierd door het ministerie van Ecologische Transitie, speelt een cruciale rol in de monitoring van Mar Menor. Het project brengt experts samen uit verschillende wetenschappelijke disciplines om de data te interpreteren en de nodige beslissingen te faciliteren.

Lees ook: Ambitieus plan moet Spanje’s grootste zoutwaterlagune Mar Menor redden

Dit vind je misschien ook leuk