Na het weekend wordt het nog kouder in Spanje

door admin
Na het weekend wordt het nog kouder in Spanje

Vanaf vrijdag volgt er een korte pauze van het onrustige weer in Spanje met de stormen Gerard en Fien. Na een kortstondige stijging van de temperaturen komt "zondag de echt intense kou" het land binnen.

Al op donderdag stijgen de temperaturen en ook de sneeuwgrens die zich terugtrekt tot in de bergen en de hoogste gebieden. Een anticycloon zal op zaterdag domineren, waardoor in het grootste gedeelte van het land de zon weer schijnt.

Vanaf zondag komt de kou eraan, met minimumtemperaturen tussen de vijf en tien graden onder normaal. Donderdagochtend was volgens Rosalía Fernández, meteoroloog bij Mediaset de koudste van de winter tot nu toe. De dag begon bovendien met sneeuwval op lage niveaus. “Maar dit niveau zal gedurende de dag stijgen tot 1.500 meter in het Cantabrische gebergte en tussen 500 en 700 in de rest van het noorden van het schiereiland”, bevestigt de expert. 

“Naast de bergen in het uiterste noorden, sneeuwt het donderdag ook in het centrale en Iberische systeem. In de rest van het land is het vaker wisselend tot lichtbewolkt”, voegt Ruben del Campo van Aemet daaran toe.

Afname hevige kustfenomenen in het noorden

De hevige kustfenomenen aan de Galicische en Cantabrische kust nemen ook iets af. Dat betekent geen golven meer van acht meter zoals op woensdag, maar tot vier of vijf meter, wat normal is in deze gebieden. Wel blijft het op donderdag over het algemeen flink waaien. 

Temperaturen stijgen

Op donderdag zullen te temperaturen in het noordwesten van het schiereiland tussen de drie en zes graden stijgen in vergelijking met woensdag. Wel kunnen de minimumtemperaturen in grote delen van het schiereiland en in de Pyreneeën makkelijk de 10 graden onder nul bereiken.

Op vrijdag zullen de temperaturen en vooral de nachttemperaturen geleidelijk oplopen. Dat kan een stijging tot acht graden van de temperatuur betekenen ten opzichte van donderdag. De vorst blijft dan beperkt tot bergachtige gebieden volgens Del Campo. In het uiterste noorden blijft het wel hard regenen en ligt de sneeuwgrens rond de 1.400 meter.

In de provincies León, Palencia, Navarra en Burgos zijn er waarschuwingen voor dooi die voor overstromingen kan zorgen, zo waarschuwt Fernándes van Mediaset.

Zondag keert de kou terug

Zaterdag schijnt de zon in het grootste deel van het land en met stijgende temperaturen. Wel kan het intens koud zijn tijdens de vroege ochtenduren. Vorst zal in het weekend en waarschijnlijk ook tijdens de eerste dagen van volgende week wijdverspreid zijn in het binnenland van Spanje.

“Vanaf zondag zakt het kwik vooral in grote delen van het binnenland, met name op de twee plateaus, onder de vier of vijf graden onder nul en in de de berggebieden tot acht graden onder nul”, voorspelt de tot meteoroloog van het jaar benoemde Ruben del Campo. “Er kunnen dieptepunten zijn van -5ºC in koude steden zoals Teruel en Soria en rond de -4ºC in Pamplona en Burgos. Er wordt ook vorst verwacht in Madrid, Granada, Salamanca, etc”.

Ook koud aan de kusten

Zelfs aan de kusten is het koud met temperaturen rond de 2-3ºC in steden als Alicante, Valencia of Mahón. De nachtkou kan begin volgende week mogelijk nog intenser worden, met tot woensdag de 25 januari gegarandeerde vorst in vrijwel het hele binnenland. Dus na deze episode van wind, regen, kou en sneeuw komt de echt intense kou, besluit del Campo.

Dit vind je misschien ook leuk